476
A vadkacsa
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

a-vadkacsa

Gregers Werle, aki megcsömörlik apja hazug, képmutató életmódjától, kiutat, értelmet keres a maga számára, s ezt az értelmet egy eszményhez való ragaszkodásban véli megtalálni. Úgy érzi, hogy az emberek nem tudnak megfelelő módon élni, nem képesek olyan tiszta magasságokba emelkedni, ahol az életet új alapokon, magasztosabb régiókban, megtisztult formában élhetik tovább.

Mikor összetalálkozik régi barátjával, Hjalmar Ekdallal, elhatározza, hogy Hjalmar családját fogja eljuttatni az eszményi boldogság kapujába. Ez a "világboldogítási kór" ezúttal súlyos tragédiát hordoz magában, hiszen Hjalmar felesége, Gina valamikor Gregers apjának a szeretője volt, s kislánya, Hedvig is ebből a kapcsolatból származik. Gregers úgy érzi, ha felnyitja Hjalmar szemét, barátja elég erős lesz ahhoz, hogy végigmenjen a megtisztulás folyamatán, és végül eljusson majd az általa eszményinek tartott állapotba. E világmegváltó kísérlet csak tragédiával végződhet: Hedvig, aki nem érti apja hirtelen érzelemváltozását, végez magával.

A filmet Henri Safran rendezte, a szereposztás pedig parádés: Gina szerepében Liv Ullmannt láthatjuk, míg Haroldot Jeremy Irons személyesíti meg. A többi szerepben pedig Lucinda Jones (Henriettta), John Meillon (id. Ackland), Arthur Dignam (Gregory), Michael Pate (Wardle) játékában gyönyörködhetünk.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.07.10