55
Bosnyák Viktória: Elek, merre keresselek?
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

bosnyak-viktoria-elek-merre-keresselek

Bosnyák Viktória anyanyelvi mesesorozatot indított, melynek első kötete egy ly-os mese (A sirály a király?), másodikja az azonos alakú, többjelentésű szavakkal játszadozik (Amikor kivirágzott a fánk fánk), harmadik része pedig a nehéz helyesírású családnevek meséje (Ezt nevezem!). A negyedik történet, az Elek, merre keresselek?, melynek elolvasása után gyermek és felnőtt egyaránt magabiztosan igazodhat el a nehéz földrajzi nevek rengetegében.

Minden azzal kezdődött, hogy Bölcs Elek, a se nem szögletes, se nem kerek Nevenincs-erdőben élő bagoly, Első Mihály sirály király legjobb barátja nősülni szeretett volna, aminek érdekében újsághirdetést adott fel. Erről persze nem szólt senkinek, ezért amikor barátja, Első Mihály sirály király a bagoly odújának nappalijában a reggeli kávé mellett az Erdei hírmondót olvasgatta, és meglátta a szóban forgó apróhirdetést, alaposan meglepődött. És azonmód felelősségre is vonta első álmából felriadt barátját. Majd feldúltan távozott. Persze tetszik, nem tetszik, lassan de biztosan megérkeznek a leendő arák: egy macskabagoly a Szentendrei-szigetről, egy zempléni-hegységi gatyás kuvik és egy hóbagoly Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből. Na, ezeknek aztán van elképzelése a jövőről. Mint ahogy Első Mihály sirály királynak is, ezért drasztikus lépésre szánja el magát. Csak éppen nem számol tettének minden következményével. Mint ahogy azzal sem, hogy mi vár rá Budapesten, ahová barátja felkutatására érkezik. Az a sok különböző nevű híd, hegy, sziget, hogy az utakról, utcákról, terekről ne is beszéljünk. És akkor ott van még Szilvi, a sirálylány… na meg persze Gyöngyi, a bagolylány, aki az egész kalamajkáról tehet. Vagy mégsem?

Mire véget ér Bölcs Elek és Első Mihály sirály király elképesztő kalandja, egészen biztosan minden olvasó megtanulja, hogyan kell helyesen írni a földrajzi neveket. Aki viszont könnyebben tanul, ha összefoglalják neki, az sem marad hoppon, hiszen a kötet végén remek kis összegzés található. Persze ez közel sem olyan szórakoztató.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.05.26