152
Alternatív: Rutkai Bori és a Specko Jedno - Whatevergreens
Óbert Klára ajánlata

rutkai-bori-es-a-specko-jedno-whatevergreens

A különleges ruhatáráról híres reneszánsz nő, Rutkai Bori és csapata, a Specko Jedno elkészítette első fanyar humorral teli, teljes estés zenés albumát, a Whatevergreens-t, mely nem csak az éjszakai klublepkéknek kínál kellemes hallgatnivalót. Az együttes neve a sedcko jedno szláv kifejezésből ered, melynek jelentése "mindegy”. A whatever (mindegy) és az evergreen (örökzöld) szavak találkozásából született az album címe, amely azt a fanyar, édes-bús hangulatot tükrözi, amely nagyon jellemző az együttes világára.

Az album repertoárja új, illetve régi, újragondolt, újraértelmezett, eddig még nem publikált régebbi számokból áll. A lemezen a zenekar bővített ritmus- és fúvósszekcióval, vokalistákkal egészül ki. A pesti underground bájos képzőművész-színésznő-performer fronténekesnővel rendelkező, kedvelt zenekara tehát tizennyolc dalban adja esszenciáját eddigi munkásságának, mely a 2001-ben összeállt Special Gizdával vette kezdetét, és klubkoncertek mellett hangjátékot, gyermekeknek szóló rádióműsort, performanszokat ölelt fel. 2006-ban megjelent lemezük, A Szerelem Kísérő Tünetei is egy rádiójátékból nőtt ki, számos szöveges résszel, így a Whatevergreens tekinthető az együttes első igazi egész estés zenei anyagának. Az albumra felkerült számos koncertkedvenc és néhány áthangszerelt dal az előző lemezről is (Kóstoló, Világbéke), de a szűk egy órába bőven fértek újdonságok is.

Rutkai Bori dalszövegei egyszerre ironikusak és melankolikusak. Előadásai gyakran színházi vagy kabaré elemekkel színezett koncertek. A kiegyensúlyozott, nosztalgikus hangzású és kellemesen hangszerelt lemezen a nyolcvanas évek magyar underground rockját továbbgondolva presszóhangulat, tangó, sanzon, bossanova, lakodalmas rock (Őszibarack), Kossuth-nóta (Szakszervezetis Fiú), szovjet slágerek, gyerekdalok, horror beat-rocky (Robot Rocky), dizőz dal (Mikor a vér) táncol összesimulva furcsa, de szerethető párlatot alkotva, melyekben Bori édes-bús (Égősor), szomorúan szentimentális és humoros, néha kedvesen morbid (Szex a jégen), festményeihez hasonló költői képekben fürdő szövegei mesélnek a párkapcsolatokról.

Rutkai Bori együttese Abbas Muráddal kiegészülve alkotja a Hébe-Hóba bandát, mellyel a zenét szolgáltatják a Vacka Rádió népszerű gyermek-hangjáték sorozatában.

Tracklist: 
01. Combino
02. Ferenc
03. Szakszervezetis fiú
04. Mazda
05. Kiskönyvedbe olyat írok...
06. Kóstoló
07. Szex a jégen
08. Bácsi vs Néni
09. Robot Rocky
10. Mikor a vér
11. Égősor
12. Őszibarack
13. Keresztúton
14. Rózsabimbó
15. Kispajtások
16. Strandbícs
17. Világbéke ('09)
18. Hideg klezmer


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.05.15