467
Klasszikus: Calleja - Verdi
Ősze Mária ajánlata

2018. februárjában jelent meg a DECCA kiadó gondozásában a máltai tenor, Joseph Calleja (1978-) Verdi albuma. A tenorista 20 évvel ezelőtt tűnt fel, amikor megnyerte Milánóban a Caruso énekversenyt, 1999-ben pedig Plácido Domingo Operália versengésének egyik díjazottja volt. Napjainkban is a vezető operaházak állandó fellépője, számos CD-je jelent meg az elmúlt évek során.

Verdi különleges szerepet játszik karrierjében, 19 évesen a nagy olasz mester Macbeth című operájának mellékszerepében, Macduffként debütált az operaszínpadon. Pályafutása során a Traviata-ban Alfredo, a Falstaffban Fenton, a Rigoletto-ban a Herceg, a Simon Boccanegra-ban Gabriele Adorno, a Luisa Millerben pedig Rodolfo szerepét énekelte és játszotta már el.

A Verdi CD különlegessége, hogy csupa olyan operából választott áriákat és duetteket, amelyeket színpadon még sohasem adott elő. A kísérőfüzetben szerepel Andrea Bocelli személyes véleménye is, amelyben így fogalmaz: „Calleja képes bebizonyítani az Otello, a Don Carlos, A végzet hatalma, az Aida és A trubadúr áriáiban hangja sokoldalúságát, ami csak azoknak az énekeseknek a privilégiuma, akik nemcsak egy ilyen fontos ajándék birtokában vannak, hanem azt is tudják, hogyan védelmezzék hangjukat és hogyan fejlesszék mindaddig, amíg tehetségüket teljes egészében megmutathatják.

A duettekben Joseph Calleja partnerei Angela Gheorghiu, a világhírű román szoprán és Vittorio Vitelli olasz bariton. A lemezen közreműködik az Orquestra de la Comunitat Valenciana, vezényel Ramón Tebar.

Tracklist:
01. Se quel guerrier io fossi! … Celeste Aida (Aida, 1. felvonás)
02. Ah! Si, ben mio… (Il Trovatore 3. felvonás)
03. Di quella pira (Il Trovatore, 3. felvonás, közrem. Angela Gheorghiu)
04. La vita è inferno all’infelice!... Oh, tu che in seno agli angeli (La forza del destino, 4. felvonás)
05. Invano, Alvaro (La forza del destino, 4. felvonás, közrem. Vittorio Vitelli)
06. Dio, che nell’alma infondere (Don Carlo, 2. felvonás, közrem. Vittorio Vitelli)
07. Già nella notte densa (Otello, 1. felvonás, közrem. Angela Gheorghiu)
08. Oh’ mostruosa colpa! Si, per ciel marmoreo giuro! (Otello, 2. felvonás, közrem. Vittorio Vitelli
09. Dio! Mi potevi scagliar (Otello, 3. felvonás)
10. Niun mi tema (Otello, 4. felvonás)


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.03.20