473
Country: Taylor Swift - Red
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

taylor-swift-red

Taylor Swift a country tradicionális elemeit és hangszereit modern, popos és alkalmanként kifejezetten rockba hajló motívumokkal és hangszínekkel keveri a Red 2010 és 2012 között rögzített albumán. A gitárok és dobok egyszerűsége és finom torzítottsága pedig éppúgy illik az alternatív bandák zenei világához, mint a hagyományos amerikai vidéki stílushoz.

A country és a városi elemek leghatározottabban talán épp az I Knew You Were Trouble című dalban keverednek. Ugyanakkor a címadó szerzemény, a Red bendzsó-szólama és elektronikus futamai is jól megférnek egymással, ahogy a kifejezetten rockos kiállásokkal és a country-rockból merítő gitárszólóval is.

A szélesebb közönséget elsősorban mégsem önmagában a zenei határátlépések villanyozzák fel, hanem a szerelem és szakítás, a rajongás és a kiábrándulás a fiatalok mindennapi életére olyannyira jellemző tematikája. Hiszen ki tudna ellenállni, mondjuk, a We Are Never Getting Back Together szomorkás-lendületes pimaszkodásának, vagy a következő Stay Stay Stay újfent bendzsóval ráerősítő, és ezúttal kifejezetten countrys, (ön)ironikusan humoros (ál)vidámságának? Nem is beszélve a két duettről, előbb az egymást utánzó és egymással összefonódó szólamokkal andalító The Last Time-ról, majd a főképp akusztikusan megszólaló country-pop balladáról, az Everything Has Changed-ről.

És ez a szám – az All Too Well és az I Almost Do után – végleg visszavezet minket az eredethez, végtére is Taylor Swift valahonnan Nashville bugyraiból, a country fővárosából indult világhódító útjára, mégiscsak a mélyen az észak-amerikai hagyományokban gyökerező számokkal, hamisítatlan dalszerző-énekeskét indult el a pályán. És ha az albumot lezáró, ám már címében is újrakezdésre utaló Begin Again steel gitárral és hegedűvel elvarázsolt, nyugodt, akusztikus gitárakkordokkal és finom ívű dallamokkal bűvölő merengése nem győzné meg a megrögzött country-mániásokat arról, hogy Taylor Swift még nem felejtette el, honnan érkezett, akkor semmi sem.

A Red nagylemezének minden pillanata pontosan azt nyújtja, amit a kifejezetten csábító borító ígér: maximális élvezetet, abszolút, megunhatatlan gyönyört és izgalmas változatosságot. (Forrás: ekultura.hu)

Tracklist:
01. State of Grace
02. Red
03. Treacherous
04. I Knew You Were Trouble
05. All Too Well
06. 22
07. I Almost Do
08. We Are Never Ever Getting Back Together
09. Stay Stay Stay
10. The Last Time (feat. Gary Lightbody)
11. Holy Ground
12. Sad Beautiful Tragic
13. The Lucky One
14. Everything Has Changed (feat. Ed Sheeran)
15. Starlight
16. Begin Again

Megtekintés az Online Katalógusban

2020.02.14