418
Otello
Galambos Krisztina ajánlata

otelloFranco Zeffirellit nem kell bemutatni, rendezései több korosztály számára is feledhetetlenek. Sokunk kedves filmélménye az ő általa rendezett Rómeó és Júlia, Makrancos Kata vagy a Napfivér, Holdnővér. Ezeknek az alkotásoknak nemcsak a képi világuk emlékezetes, hanem a gyönyörű kísérőzenéjük is, de hogy Zeffirelli életművében milyen fontos szerepet játszik a zene, azt az is mutatja, hogy több mint negyven operarendezése van, amelyekből nem egyet filmre vitt.

Filmes tapasztalatait a színház világában is kamatoztatni tudta, néhány év alatt forradalmasította az operarendezés addigi idejétmúlt stílusát. Az előadásai izgalmasak, újszerűek voltak. A Bajazzók, a Parasztbecsület vagy a Traviáta meghódították a világ elsőszámú operaházait, a legkíválóbb énekesekkel dolgozott együtt, és híres volt arról is, hogy többnyire maga tervezte az előadásai díszleteit. 1986-ban készült az Otello filmváltozata, előtte tíz évvel a Milánói Scalá-ban már megrendezte a darabot. A főszereplő mindkét esetben Placido Domingo volt.

A történetet eredeti helyszínen kelti életre a rendező. Otello és Desdemona (Katia Riicirelli) egymásba szeretnek és összeházasodnak. Eddig minden rendben volna, azonban egy féltékeny katona, Jago (Justino Diaz) elhiteti az ifjú férjjel, hogy Desdemona megcsalja őt. Otello őrült féltékenysége végül tragédiába torkollik. A háborgó tenger, a mediterrán táj, a korhű épületek látványos háttérként szolgálnak Giuseppe Verdi mesterművéhez.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.09.13