110
Varró Dániel: Szívdesszert
Berente Erika ajánlata

varro-daniel-szivdesszert2007 irodalmi szenzációja volt a fiatal költő könyve. Nemcsak a szakmabeliek vetették rá magukat, hanem bizony a széles közönség is. Tizenévestől az érettebb korosztályig mindenki élvezettel olvasta a szerelmes strófákat. Verseskönyv mint bestseller? Igen! Olyannyira, hogy még az sem tudott ártani az olvasottságának, hogy kötelező irodalom lett belőle több iskolában. Mi több, Varró Dani (nem Dániel!) könyve ma már érettségi tétel.

Mi a titka az ifjú poétának? Elsőként talán a témaválasztás. Mindenki volt vagy lesz szerelmes egyszer, de legalábbis vágyakozik rá. Viszonzott vagy viszonzatlan szerelemünk életre szóló élmény, sok esetben mégsem tudjuk szavakba foglalni érzelmeinket. Még kevésbé elmondani azt. A fiúknak ma nincs lehetőségük párbajozni szívük hölgyéért, vagy szerenádot adni a számára. Mit is tehetnének, hogyan is jelezhetnék imádottjuknak vonzalmukat? Varró Dani megbirkózik a feladattal. Széleskörű irodalmi műveltségének köszönhetően a legkülönbözőbb versformák alkalmazásával, de a huszonegyedik század nyelvezetével festi le a szerelmes vonzalom számtalan rezdülését, hétköznapi megjelenési formáit.

S ami a kötet fő erénye: át- meg átszövi a nyelvi lelemény és a humor. Két rövidke idézet, hogy el tudják képzelni, hogyan vallana szerelmet szerzőnk sms-ben: „vágyak dobálnak partra kivetnek / billentyűzárát oldd ki szivednek” és „hogy mondjam el milyen nagyon szeretlek én ha bakker nem áll rendelkezésre több csak 160 karakter” Hát van tini, aki ne olvadozna e két üzenet olvastán?! Hallgassák, fogyasszák Önök is a Szívdesszertet!

Előadja: Mácsai Pál
Teljes játékidő: 72 perc
Formátum: MP3


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.09.13