397
Blues: Son Seals - Lettin' go
Szabó Szilvia ajánlata

son-seals-lettin-goNem volt könnyű élete az 1942. augusztus 13-án született Son Seals-nek, akit egy igazi nagycsalád vett körbe gyerekkorában. Tizenhárman voltak testvérek, s mindent kipróbált, amit egy fekete gyerek kipróbálhatott: zene, kártya, sport… Apja vendéglősként dolgozott, de saját klubja is volt Arkansas vidékén. Fiatal éveiben találkozott a blues zenével, hallgatta a rádióban, s közben az éjszakai klubokat is látogatta. Autodidakta módon tanult meg gitározni, de sokáig ült a dobok mögött is.

13 éves korában már Sonny Boy Williamson II.-vel zenélt. A ’60-as években Earl Hooker csapatában játszott, majd Albert King együttesében szerepelt. King nemcsak muzsikusként értékelte nagyra, hanem emberi tulajdonságaiért is szerette. Vele készítették Albert King klasszikus lemezét a Live Wire / Blues Power-t. ’71-ben Chicago-ba költözött. Muddy Waters-szel nem sokkal a folk-blues mesterének 1983-ban bekövetkezett halála előtt játszott.

1973-ban jelent meg a debütáló albuma az Alligátornál, de az igazi áttörést a ’77-es Midnight Son című lemez hozta meg a számára. Számos remek albumot készített az évek folyamán, mint a fúvósokkal készült Chicago Fire-t vagy a Buddy Guy blues klubjában felvett, forró hangulatú koncertlemezt, a Live-Spontaneous Combustion-t. 1997-ben felesége fejbe lőtte, de szerencséjére a golyó áthatolt a szájüregen, s kiütötte két fogát. 1999-ben cukorbetegsége miatt bal lábszárát amputálták.

2000-ben jelent meg a Telarc-nál a Lettin' Go című lemeze, amelyért W.C. Handy-díjjal is jutalmazták (ezt a díjat korábban kétszer is elnyerte, egyszer pedig Grammy-díjra jelölték). A CD-t berakva egy tökéletes hangzású lemezt hallhatunk, amin Al Kooper játszik Hammond B-3-on, valamint számos fúvós is nyomul. Son Seals továbbra is hozza a nyers, tekerős formáját, hiszen nem hiába tekintették őt az egyik legeredetibb chicago-i blues dalszerzőnek.

Tracklist:
01. Bad Blood
02. Let It Go
03. Give the Devil His Due
04. Doc's Blues
05. Hair on a Frog
06. Jelly, jelly
07. Osceola Rcok
08. Dear Son
09. I Got Some of My Money
10. Rockin' and a Rollin' Tonight
11. Bad Luck Child
12. Blues Holy Ghost
13. Love Had a Breakdown
14. Funky Bitch

Megtekintés az Online Katalógusban

2019.09.06