412
Filmzene: Alan Bergman-Marilyn Bergman-Michel Legrand - Yentl
Ősze Mária ajánlata

bergman-legrand-yentl1983 novemberében mutatták be a mozikban a Yentl című musicalt, amelynek címszerepét a nagyszerű és számos díjjal kitüntetett énekesnő-színésznő Barbra Streisand játszotta, sőt társproducereként ő maga rendezte a filmet, továbbá részt vett a forgatókönyvírás munkálataiban is. Partnerei a filmvásznon Mandy Patinkin és Amy Irving voltak.

Streisand 15 éven át tervezte a zsidó-lengyel származású, irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett, jiddisül alkotó amerikai író, Isaac Bashevis Singer Yentl, the Yeshiva Boy (Yentl, a jeshiva növendék) című novellájának megfilmesítését. Ez volt az első nagy költségvetésű film, amelyet egy nő rendezett! Golden Globe-bal jutalmazták direktori teljesítményét és magát a filmet is.

A musical filmdalaiért az Amerikai Akadémia Oscar-díjjal ismerte el a nagyszerű francia zeneszerzőt, Michel Legrand-t és a dalszövegek íróit, Marilyn és Alan Bergmant. A film különlegessége, hogy csak Yentl karaktere énekel, ugyanis „Legrand csodálatos dalai a filmben Yentl belső monológjaiként szólalnak meg”. Ezeket a dalokat tartalmazza a CD Barbra Streisand csodálatos előadásában, a kísérőfüzetben a dalszövegek is szerepelnek. Szintén 1983-ban jelent meg az album, amelyből az Egyesült Államokban több mint egymillió példányt adtak el, ezért platinalemezzel is díjazták az alkotókat. A rajongók világszerte 3 és fél millió példányt vásároltak meg a lemezből.

Tracklist:
01. Where Is It Written?
02. Papa, Can You Hear Me?
03. This Is One of Those Moments
04. No Wonder
05. The Way He Makes Me Feel
06. No Wonder (Part Two)
07. Tomorrow Night
08. Will Someone Ever Look at Me That Way?
09. No Matter What Happens
10. No Wonder (Reprise)
11. A Piece of Sky
12. The Way He Makes Me Feel (Studio version)
13. No Matter What Happens (Studio version)


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.06.28