596
Metal: Road - Aranylemez
Szalay András ajánlata

road-aranylemezA Road zenekar már 2003-ban együtt zenélt, akkor még Szabó Erik helyén az előző dobossal. A mai felállás 2004-re állt össze. Utána eldöntötték, kinek mi lesz a szerepe, és nekiláttak dalokat készíteni. Saját elmondásuk szerint kompromisszumok nélkül alkották meg az első lemezüket, ami a Nem kell más címet kapta – szerintük elengedhetetlen egy-egy lemezhez, hogy minden tagnak tetsszen az összes albumon szereplő szám.

Az Aranylemez a harmadik korongjuk, 2008-ban jelent meg, és összességében elmondható róla, hogy nagyon vérpezsdítő. A rímek és a dalszöveg-szerkezetek mind-mind egyediek, önmagukban is élő értelmet nyernek, valamint a gitár-dob összecsengések is pazar harmóniát alkotnak. Sokan váltak rabjaivá a – mondhatni – amerikaias jellegeket hordozó zenei apparátusuknak.

A Felfelé görbül dala önmagában kicsit fura, azt a lélekjelenlétet sugallja, amikor az ember csak úgy sodródik az árral, és a néhai barátok vidámítják akkori szürke és nyomott hangulatát. Pörgős gitárszólamok és erélyes dob virtuozitás jellemzi, mely az egész albumot végigkíséri. Aztán jön az Isten barma, ahol az ember – önmagával meghasonlva – az állatkínzásra és szörnyűségekre vetemedik. Eljátszanak a gondolattal, milyen lenne a csirkék helyett magunknak a vágóhídon kotkodácsolni. Az Aki szabad c. daluk nagyon érdekes és felpörgetett hangvételű szám, mely a határok nélküli szórakozással, a mulatozásokkal és az „azt csinálok, amit akarok, csak jól érezzem magamat” életérzéssel kecsegtet, amelybe ravasz szavakkal szövik bele az ellentmondásokat.

A Visszahárom egy nagyon masszív és zúzós szám. A hangok- és a klip megszerkesztésében is megmutatkozik a féktelen sebesség élvezete, ahogyan csikorognak az aszfalton a motor-, az autó-, a versenyautó gumik. Megállíthatatlannak érzi tőle magát az ember, így hatott rám ez a sebességszerelmes sokk. El dorado a híres aranyváros Amerikában, ahol még a patakból is folyékony arany csörgedezik. Ez a szám a féktelen emberi gyűjtögetést, a fukar vagyongyűjtögetést képviseli, és bizony az egész album címét valamelyest „bearanyozza”. A Nem rólunk szól nevében is benne van, hogy az album leglíraibb és legfájóbb dala, amikor tudja az ember, hogy rosszul választ párt magának, mégis belemegy a lehetetlenbe. Azután persze jó nagyot koppan, ezt érzékelteti velünk a domoszlói zenekar ezen száma.

Törjük a falakat át, A fűben, Mit jelent, Vedd el (és dögölj meg) – mindegyik egy erőteljes, felszabadult zene, ahol megmutatkozik az emberi ármány, az ép tárgyaink tiszteletének hiánya, a rongálás, a belsőnk igazi mivoltának fényévekre való elkerülése. A Római vakáció teljesen érzékelteti a külföldön töltött kalandozást, ahogyan a melegben sütteti a hasát a zenekar. Maga az egész album hihetetlenül pörgős és zúzos, erről a számról pedig mindez még inkább elmondható. Az olasz főváros a dalszöveg alapján teljesen magával ragadja a zenekar összes tagját. A Valami nagyon hideg kék lágyabb de ugyanolyan kemény befejezése az eddig hallottaknak. Csendben levezeti azt a nagy feszültséget, melyet maga a korong generált annak meghallgatásával. Teljesen feldob, és mégis érzünk utána egy különleges hangulatot. Elveszítenénk a határainkat, majd ezzel a dallal visszacsöppenünk a valóságba.

A lehető legnagyobb érdeklődéssel ajánlom a kemény rockot szeretőknek (akik a vulgáris beszédtől sem ódzkodnak), és mindazoknak, akik a lelkük felszabadulására vágynak valami fergeteges, egységes egész kompozícióban. Az Aranylemez zseniális műremek, viszonylag kevés pénzből kivitelezve.

Tracklist:
01. Felfelé görbül
02. Isten barma
03. Aki szabad
04. Visszahárom
05. El dorado
06. Nem rólunk szól
07. Törjük a falakat át
08. A fűben
09. Mit jelent
10. Vedd el (és dögölj meg)
11. Római vakáció
12. Valami nagyon hideg kék

Megtekintés az Online Katalógusban

2019.04.19