3155
Karel Čapek: Történelmi görbe tükör
Szilvási Krisztián ajánlata

karel-capek-tortenelmi-gorbe-tukor2Karel Čapek (1890-1938) az egyik legnagyobb hatású cseh író volt a 20. században. A prágai Károly Egyetem filozófia szakán, majd Berlinben és Párizsban is tanult. Doktori disszertációja témájának a pragmatista filozófiát és esztétikát választotta. Megalakulásától a Nemzetközi PEN Club csehszlovákiai tagozatának elnöke volt (1933-ig). Részben sci-fi íróként is azonosítják, őt tartják a klasszikus, nem mai tudományos-fantasztikus irodalom egyik megalapítójának.

Munkái közül sok vitatja meg forradalmi találmányoknak és eljárásoknak az erkölcsi aspektusait (tömegtermelés, atomfegyverek, intelligens lények, robotok), valamint műveiben gyakran előkerül a társadalmi katasztrófáktól való félelem (diktatúra, erőszak, a vállalatok korlátlan ereje). Írt detektívtörténeteket (mély filozofikus tartalommal), regényeket, tündérmeséket és színházi játékokat.

Történelmi görbe tükörben Čapek mondabeli és történelmi hősöket vonultat fel előttünk, akik ironikusan újraértelmezik történelmünk bizonyos és nem jelentéktelen eseményeit. A rá oly jellemző fanyar bölcsességgel lebbenti föl a történelem függönyét. Lehet, hogy hamis az, amit a történelemről tudunk? Úgy is történhetett volna, ahogy ez a görbe tükör mutatja? Derűs iróniával áthatott írásait hallgatva elgondolkodhatunk múltunkon, de értelmezhetjük jelenünket is.

Aki szeretné hallani, mi volt Janácek, a neandervölgyi ősember véleménye ezekről (azokról!) a mai fiatalokról, hogy kit és miért kért Arkhimédész, hogy ne zavarja a köreit, vagy hogy mi Rómeó és Júlia igazi története, hallgassa meg a Kossuth-Mojzer Kiadó által megjelentetett hangoskönyvet, ahol Benedek Miklós hangján Čapek névtelen hősei kommentálják a legendás történelmi pillanatokat. Őt, őket hallgatva azonnal ráeszmélünk, hogy nincsenek is oly távol tőlünk, kései leszármazottaikkal találkozunk nap, mint nap…

Tartalom:
01. Az idők hanyatlása
02. Arkhimédész halála
03. Szent éj
04. Az öt kenyérről
05. A keresztrefeszítés
06. Pilátus krédója
07. Rómeo és Júlia

Előadja: Benedek Miklós
Teljes játékidő: 65 perc
Formátum: 1 audio CD


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.08.24