3279
Világzene: Budapest Bár - Szerdán tavasz lesz
Ősze Mária ajánlata

budapest-bar-szerdan-tavasz-leszA Budapest Bár zenekar Farkas Róbert kezdeményezésére 2007-ben egyetlen lemez elkészítésére állt össze. A bemutatkozás óriási sikert aratott, ezért a zenekar napjainkig is számos albumot adott ki, és koncertjeiket is mindig teltház előtt tartják. Feldolgozásaikban eltűnnek a zenei határok, összemosódnak a zenei műfajok: jól megfér egymás mellett a cigányzene, a klezmer, a kuplé, az operett, a táncdal, a jazz, az amerikai és a latin dallamok. Megbolondítva mindez a magyar zenei élet legjelesebb énekeseivel.

2013-ban jelent meg Szerdán tavasz lesz címmel Fényes Szabolcs slágereiből készített válogatásuk, amely 14 dal mellett Fényessel a bárban címmel egy zenekari darabot is tartalmaz. Az Óbudai Társaskör felkérésére állított össze a zenekar egy, a zeneszerző munkásságát bemutató tematikus műsort, ebből született azután a lemez.

Fényes Szabolcs (1912-1986) kétségtelenül a 20. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője, akinek dalai a mai napig ismertek. A hozzávetőlegesen 50 operett mellett, amelyek közül legismertebb talán a Maya, zenés vígjátékokat és hangjátékokat, sőt még musicalt is komponált, százharminc filmhez írt zenét, például a Kétszer kettő néha öt vagy a Nem nősülök soha című dalai is a mozivásznon hangzottak el. Sanzonjai mellett a 20. század második felében oly népszerű táncdalok közül is nem egy az ő nevéhez fűződik.

A lemezen közreműködik a Budapest Bár zenekar, amelynek tagjai Farkas Róbert (hegedű, gitár), Farkas Mihály (cimbalom), Ökrös Károly (harmonika, zongora), Farkas Richárd (bőgő) és Kisvári Ferenc (dob), továbbá Mazura János (tuba) és Keleti András ütőhangszerek. A dalok előadói Behumi Dóri, Németh Juci, Rutkai Bori, Keleti András, Frenk.

Tracklist:
01. Szeretni bolondulásig (Behumi Dóri)
02. Egy részeg éjszaka (Frenk)
03. Mindig az a perc (Németh Juci)
04. Köszi, köszi (Rutkai Bori)
05. Balalajka sír az éjben (Keleti András)
06. Szerdán tavasz lesz (Behumi Dóri)
07. Az egyik ilyen, a másik olyan (Németh Juci)
08. Rejtély (Keleti András)
09. Túl szép, amit te mondsz (Frenk)
10. Kétszer kettő néha öt (Behumi Dóri)
11. Gyurgyevó (Rutkai Bori)
12. No de hogy le tetszett fogyni (Keleti András)
13. Nem nősülök soha (Keleti András)
14. Haccáré, haccaccáré (Németh Juci)
15. Fényessel a bárban (Budapest Bár zenekar)

Megtekintés az Online Katalógusban

2018.04.27