2876
Rendezvény beszámoló: Esős évszak a trópusokon
Dr. Csóka Géza előadása

Dr. Csóka Géza, a matematika tudományok kandidátusa tartott színvonalas élménybeszámolót thaiföldi útjáról szerda délután a Kisfaludy Könyvtárban. A trópusi monszun idején érkezett a távoli országba, mert szerette volna megtapasztalni ezt a különleges időszakot. Elmesélte, milyen felejthetetlen látványt nyújtott a zöldbe borult természet, az élénken burjánzó dzsungel. Az erdőket sokáig veszély fenyegette, a nemrég elhunyt király érdeme volt, hogy megálljt parancsoltak az irtásnak. Ott, akkor sikerült megfékezni a zabolátlan üzleti mohóságot. A pusztítás helyett a király Nemzeti Parkok létesítését javasolta.

Az előadáson megismerkedhettünk az ország vallásával, és csodálatos templomokat, Buddha-szobrokat láthattunk. Csóka Géza kapcsolatba került egy szerzetesnek állt európaival is. Ámulat volt hallgatni, hogy a szent embereket milyen tisztelet övezi. A lakosság egyébként mindenkivel udvarias és segítőkész.

A monszun gyökeresen megváltoztatja a tájat. A kis patak hatalmas folyammá duzzad, ezért ilyenkor igazi kaland az ösvényeken barangolni. A képeken sok mélységbe zúduló vízesést örökített meg előadónk, de láttunk félelmetes százlábút, édesvízi krokodilt és majmokat, akikre nem árt odafigyelni, mert előszeretettel dézsmálják a turisták készleteit. A thaiföldi piac maga a csoda, a kivételes zamatú gyümölcsök páratlan bősége jellemzi.

A fotókról egy festői sziget is elénk tárult, ahonnan felejthetetlenek a naplementék.

Dr. Csóka Géza a jövő évben a Hotel Szárnyaskerékben tart élménybeszámolókat, többek között olasz- illetve franciaországi útjáról.

Csiszár Antal