2794
Lucy Maud Montgomery: A kék kastély
Csonkáné Horváth Éva ajánlata

l-m-montgomery-a-kek-kastelyLucy Maud Montgomery (1874-1942) kanadai írónő a népszerű Váratlan utazás, az Anne könyvek szerzője, amelyekből nagy sikerű TV sorozatok is készültek. Új regényének hősnője Valency Stirling, egy 29 éves „csúnyácska”, „semmitmondó külsejű” vénkisasszony, akinek se múltja, se jövője. Valency „világéletében félt valamitől, félt az anyja sértődési rohamaitól, félt, hogy megbántja Benjamin bácsit, félt, hogy magára vonja Wellington néni megvetését, félt Isabel néni maró megjegyzéseitől...

...félt James bácsi rosszallásától, félt attól, hogy lábbal tiporja a család véleményét és előítéleteit, félt attól, hogy nem őrzi meg a látszatot, félt őszintén kimondani a véleményét és félt attól, hogy szegény lesz öregkorában. Félelem, félelem, félelem – sosem szabadult tőle. Gúzsba kötötte és lefogta, mint egy acélból szőtt pókháló. Csak a kék kastélyban talált átmenetileg megkönnyebbülést”.

A kék Kastély Spanyolországban, „fenyőfákkal sűrűn borított hegycsúcson halványan kéklő szépségébe burkolódzva áll” gyönyörű termeivel, s itt hősnőnk nincs híjával az udvarlóknak sem, amit valljuk be, az életben erősen nélkülöz. Még barátnője sincs. Sivár, egyhangú életében csak a Kék kastélyról szőtt álmai és John Foster természetrajzi könyvei jelentenek vigaszt. A sorsdöntő napon is a könyvtárba indul, és közben felkeresi a neves szívspecialistát furcsa kis szívtájéki fájdalmai miatt. Dr. Trent kíméletlenül őszinte levelében közli vele, hogy nagyon veszélyes és halálos kimenetelű betegségben szenved. Ha nagyon vigyáz magára, esetleg elélhet még egy évet, de bármelyik pillanatban meg is halhat.

Valency rádöbben, hogy ő, aki sosem élt, most meg fog halni. Mint akinek nincs veszítenivalója, végre élni kezd, meri a saját útját járni, a színlelések, füllentések helyett kimondani az igazságot, a maga örömével törődni, ahelyett, hogy folyton mások kedvét keresse. Ezzel feltárul előtte egy új kalandos világ… De vajon megtalálja hősnőnk álmai kék kastélyát? Sikerül férjhez mennie? Férje oldalán rátalál a szerelem? Kicsoda a titokzatos John Foster? Megtudhatjuk, ha elolvassuk ezt a lebilincselő regényt.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.11.21