4308
Dr. Války István András: Több száz évet éltem
Mezeiné Bogdán Beatrix ajánlata

valky-istvan-andras-tobb-szaz-evet-eltemÉrdekes időutazás részesei lehetünk, ha kezünkbe vesszük dr. Války István András szép kivitelű, gazdagon illusztrált könyvét. Lipótiakról szól, de nem csak lipótiaknak. Megismerhetjük általa a szigetközi zárt faluközösségek mindennapjait, köztük nagyszüleink, dédszüleink küzdelmes életét. A szerző kezdetben saját kedvtelésére jegyezte le gyermekkori élményeit, anekdotákat és fényképeket gyűjtött szülőfaluja történetéről.

Szakmájából adódóan mérnöki pontossággal készített rajzokat, egészített ki fotókat a korabeli településrészekről, épületekről. Saját emlékképeiből merítve mutatja be a falusi létezés legfontosabb időszakaszait, a gyermek- és iskolásélet, a felnőtté válás, párválasztás, ünnepek szokásait, de mesél a paraszti sors évszakonként változó feladatairól és nehézségeiről, a Duna-menti élet sajátságairól is.

Bevezetőjében így ír: „Már hónapok óta azon töprengek, hogy megírjam-e gyermekkori emlékeimet … azért, hogy rögzítsem azt a mérhetetlen életkülönbséget, milyen volt az élet falun, pontosabban Lipóton az 1930-as években és legyen összehasonlítási alap, hogy milyen most a XXI. században.” Írását néprajzi forrásmunkának szánja, „… azért, hogy ismerjék meg a múltat, okuljanak belőle, okosan építsék arra alapozva a jövőt. Azt kívánom, hogy az utódok éljenek becsületes magyarként, jó bőségben, boldogságban.”

A helyi önkormányzat a könyv kiadásával ünnepelte 2016-ban Lipót község első írásos megjelenésének 800. évfordulóját. A kiadvány könyvesbolti forgalomba nem került, tiszteletpéldányt kapott belőle a község lakossága és könyvtárunk helyismereti gyűjteménye is.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.10.10