2547
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár
Juhászné Lukács Mária ajánlata

roald-dahl-charlie-es-a-csokigyarKevés ember akad, aki nem lelkesedik a finom csokoládéért. A Charlie és a csokigyár olyan édességbirodalomba kalauzolja az olvasót, hallgatót, nézőt, amelyben a legnagyobb kincs és a leghatalmasabb erő a szeretet. Vonka Vilmos csodabogár gyárát autószám hagyja el a finomabbnál finomabb csokoládé. De a gyár kapuja az emberek előtt zárva van, éppen ezért titok övezi.

Tizenöt éve senki nem látott egyetlen munkást se bemenni, se kijönni, nem látták a csokigyáros Vonka urat sem, de az irtózatos mennyiségű csoki csak úgy áramlik ki a gyárból. Egy nap azonban fantasztikus hír röppen világgá: Vonka Vilmos bejelenti, hogy kinyitja a gyára kapuit azon öt szerencsés nyertes előtt, aki egy-egy aranyjegyet talál csokoládéja csomagolópapírjában.

Picur Charlie teljesen átlagos, normális fiú, de nagyon szegény. Szüleivel és nagyszüleivel él egy romos házban. Nagyapja, aki évekkel ezelőtt a gyárban dolgozott, számtalanszor mesél neki a csokigyárról és az ott készülő finomságokról. Amikor tudomást szerez a gyárlátogatást jelentő aranybilétáról, remény és a kiszámíthatatlan szerencse között hánykódva vágyódik a nyereményre. Charlie évente egyszer, születésnapjára Vonka-féle különleges csokoládét kap. Nemcsak a csokoládé finom íze sürgeti a papír lefejtését, hanem az aranybiléta utáni vágya is, de csak csokoládét talál a csomagolásban, amit viszont örömmel oszt meg szüleivel és nagyszüleivel.

A tévé és az újságok minden nap az aranybiléta megtalálóiról beszélnek. Charlie pénzt talál az utcán, és Vonka-féle tejszínpompás mártott mokkát vásárol, amelyben megtalálja az ötödik aranybilétát. Így mégis a kevés kiválasztott közé kerül. Találkoznak a titokzatos férfival, és arra is fény derül, mi a látogatás megszervezésének igazi célja. A gyár szemkápráztató csodákat rejt: csokoládéfolyót vízeséssel, ehető füvet, nyalókamezőt, üvegliftet. A gépeket az Umpa-Lumpák irányítják, és ők néha dalra is fakadnak. Énekeik érdekessége, hogy nagyon jól ismerik a gyár látogatóit.

Meseországot nem hagyta érintetlenül a valóság. Létezik elbocsátás, munkanélküliség, profit, pszichológus, de a legfontosabb a szeretet. Charlie, a jó lelkű fiú megmutatja a szeretet nagyságát és a család fontosságát Vonkának, aki szembenéz gyerekkori lidérceivel, és végül Charlie lesz a világon a legszerencsésebb kisfiú.

A hihetetlen történetet Stohl András élvezetes előadásában hallgathatjuk meg.

Előadó: Stohl András
Játékidő: 202 perc
Formátum: MP3


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.09.29