609
Fegyverszünet Karácsonyra
Gősy Gáborné ajánlata

fegyverszunet-karacsonyraChristian Carion 2005-ben nyolc ország koprodukciójában készült, Fegyverszünet Karácsonyra című filmjét az ünnepi várakozás időszakában ajánlom különösen ideillő mondanivalója miatt, amely mélyen békeszerető, keresztényi és emberi. Az alkotás valós eseményeken alapul, amelyek 1914 Szentestéjén történtek meg az európai hadszíntéren, és a német, brit és francia katonák emlékére készült Diane Kruger és Benno Fürmann főszereplésével.

Tény, hogy az első világháborúban – amely az első olyan háború volt, amelyben sok nemzet fiai harcoltak egymás ellen – előfordultak ismerkedések, barátkozások az ellenséges oldalon álló katonák között, a lövészárkok közötti semleges területeken, fegyverszünet idején.

A filmben a rendező a lövészárkokban ábrázolt francia, skót vagy német katonát is egyformán jónak mutatja, míg a hátországi fényes kastélyokban mulatozó magas rangú katonákat egyformán gonosznak. Ezt a két ellentétes világot egy német operaénekesnő megjelenése köti össze egymással, aki a fronton szolgáló szerelmét látogatja meg karácsonykor.

A harctér karácsony idejére ünnepség helyszínévé válik. A fegyverek használata, az öldöklés helyett tűzszünetben egyeznek meg a tisztek. A kezdetben egymást bizalmatlanul méregető katonák közös labdajátékba, kínálgatásba kezdenek, koccintanak, családi fényképeket mutogatnak, címeket cserélnek egymással, várva a háború mielőbbi végét. A frontvonal két oldalán álló katonák közösen éneklik a karácsonyi dalokat, ki-ki a saját nyelvén. A német operaénekesnő Ave Maria előadását meghatottan hallgatják mindannyian, amelyet egy skót pap által celebrált mise részeként ad elő. Az ünnep összehozza az ellenségeket.

Ebben a filmben nem találunk véres jeleneteket, mégis képet kapunk a harctéri eseményekről. Az alkotók célja nem a háború borzalmainak bemutatása véres jeleneteken keresztül, hanem éppen arról kívánnak szólni, hogy a háborút nem a közkatonák indították és akarták. És hogy mi lett a következménye a közösen ünneplő, egymással barátságot kötő katonák parancsmegtagadásának? Kiderül a film végén.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.12.21