929
Rendezvény beszámoló: SZÜKrealista GYŐRület
Kiállítás nyílik a Kisfaludy Könyvtárban

A Szük Norbert Ödön és Dezséry Szük Dorottya festő- és fotóművész házaspár közös kiállítása a Kisfaludy Könyvtár rendezvénytermében tekinthető meg február 14-ig.
Dezséry Szük Dorottya felvételei egy tőlünk távoli világra nyitnak ablakot. Egzotikus tájak, viseletek, szertartások; bájos arcú, ragyogó szemű gyerekek, pompásan öltözött táncosok sorjáznak a képeken. Elkapott pillanatok valahol a déltengereken...

Szük Norbert Ödön festményeit nézve a vibráló színek, sokoldalú témaválasztás, s azok meghökkentő megjelenítése - ami legelőször a néző szemébe tűnik. A kavargó, vibráló színvilág az ecsetvezetés olykor szecessziós emlékeket idéz fel bennünk, de a képeket látva sokszor gondolhatunk képregény-kivágásokra, vagy akár graffitikre is.
A képeken életünk bonyolultsága, ellentmondásossága, veszélyekkel teli, de mégis szépséges egésze bontakozik ki. A festményeken feltűnő ismert személyiségek (Dali, Bob Marley, Elvis Presley stb.) mellett ott látjuk újra meg újra az elvesztett apa figuráját, szimbólumok sokaságát, bibliai utalásokat, és a világot fürkésző, tágra nyílt szemeket is. Az egyértelmű üzenetet hordozó komor hangulatú festmények (Vérszívó pingvinek, Mutáció, Elmezavar, Pszichopata) sötétjét oldja a festményeken több helyütt feltűnő, fénylő napkorong és a megváltó Jézus alakja is.
Összegezve: felejthetetlen élményt és töprengési lehetőséget provokálnak a kiállítás képei. Megtekintésre ajánlom mindazoknak, akik nem csak egy kis sétára vágynak a festmények között, hanem készek a látottak értelmezésére is.

Csiszár Antal