445
Neil Gaiman - Michael Reaves: Köztesvilág
Dákainé Szenczi Ilona ajánlata

neil-gaiman-michael-reaves-koztesvilagNeil Gaiman, a kortárs fantasy egyik legnépszerűbb, legismertebb írója és Michael Reaves, a díjnyertes forgatókönyvíró, sci-fi és főleg Star Wars-regények írója közös munkájából született meg az alaptörténet. Úgy tervezték, hogy tévésorozatot indítanak belőle, de ez nem valósult meg. Később úgy döntöttek, könyvtrilógiát írnak a történetből. Ennek az első kötete a Köztesvilág.

A regény főhőse Joey Harker, egy teljesen átlagos kamasz, akinek egyetlen különleges képessége az, hogy bárhol és bármikor el tud tévedni – még a saját házukban is. Eseménytelenül telik az élete egészen addig a napig, amíg egy iskolai feladat megoldása során még magához képest is rettenetesen eltéved, és rémülten szembesül azzal, hogy teljesen szétcsúszott a világa. Joey véletlenül lép át az egyik világok közti átjárón. Először fel sem tűnik neki. Aztán egyre több furcsaságot vesz észre: a McDonald’s zöld kockás boltívét, a rendőrautó zöld-sárga villogóját. Ettől kicsit megijed. Vagy csak képzelődik? A házuk ugyanolyan vagy mégsem? Ugyanaz a szín és illat. De mintha a szőnyeg mintája más lett volna, és a nappali falán lógó kép sem ugyanaz. Amikor kiderül, hogy ebben a családban egy Josephine Harker nevű lány, Joey egy alteregója él, a fiú elmenekül – véletlenül egy újabb világba. Elindul a sulijába megkeresni kedvenc tanárát, Mr. Dimast, hátha tud segíteni. Az iskola nem változott, a tanára is megismeri, csak egyetlen probléma van: az ebben a világban élő Joey Harker egy éve nincs már az élők sorában. Ekkor lép színre Lady Indigó két kísérőjével, és magával viszi a fiút a hajójára. Jay, Joey egy alteregója siet a fiú segítségére, kiszabadítja őt a hajóról, Lady Indigó karmai közül.

A következő napokban sok mindenre fény derül. Végtelen számú világ létezik. A világok ívének mentén vannak inkább mágiával működő és inkább tudományos alapokon nyugvó világok is. A két szélsőséges világ, a Hex, ahol minden varázslat és a tudományközpontú Bináris folyamatosan birtokba akarják venni az egyes világokat. Joey-nak szinte minden világban létezik egy-egy változata különféle formákban és nemekben. Ők a Köztesvilág védelmezői, világjárók. Az ő feladatuk a tudomány és mágia egyensúlyának fenntartása. A kötet lapjain az ő kalandjaikkal, küzdelmeikkel találkozhatunk. A regényben szereplő érdekes és furcsa lények, helyszínek még színesebbé teszik a történetet.

Mindenkinek ajánlom ezt a művet, aki szereti a fantasyt, a kalandokat, és tökéletes kikapcsolódásra vágyik.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.12.04