577
Rendezvény beszámoló: Zöld karácsony
Kreatívan és környezetbarátan

Koncz Nóra, a Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület elnöke előadásában az alternatív karácsonyokról beszélt a hallgatóságnak - igencsak gyakorlatias megközelítésben. Hogyan tehetjük az ünnepeket még „zöldebbé”? Na, nem a szó szoros értelmében, hanem környezetbarátan.

Alapvető szempont: ne terheljük környezetünket hulladéktermeléssel, készítsünk saját kezűleg ajándékot, amennyiben mégis vásárolunk, támogassuk a hazai vállalkozókat.

Az előadó ötletekkel és személyes gyakorlatával illusztrálta a lehetőségek tárházát.

Érdekes megoldásokat láttunk a hagyományos fenyőállítás kiiktatására: fontos, hogy a karácsony eredeti szellemét állítsuk vissza, ami szerint ez a szeretet ünnepe, nem pedig a konzumtárgyak felhalmozásának újabb alkalma. Az újabb és újabb dolgok helyett meglepetésforrás lehet egy kulturális eseményre szóló jegy, egy megjavított tárgy, házilag készített lekvár, likőr, sütemény, fényképalbum egyaránt. Fontos az anyagok újrafelhasználása is, például karácsonyi csomagolópapír helyett használjunk később újra felhasználható ajándéktáskát.

Képet kaphattunk a kereskedelmi forgalomba kerülő áruk előállításáról is. Láthattuk a déligyümölcs-ültetvényeken a vegyszerezés módszerét, ami egyaránt veszélyezteti a szüretelők és a fogyasztók egészségét; megdöbbenhettünk az ajándéktárgyakat gyártó üzemek munkakörülményein, a dolgozók éhbéren való foglalkoztatásán. Ezzel összefüggésben rémisztő látleletét figyelhettük meg az őserdők rohamos csökkenésének. Jó példa erre az Indonéz szigetvilág, ahol a természetes vegetáció helyét monokultúrák foglalják el, veszélyeztetve a helyi flórát és faunát.

Az előadó felhívta a figyelmet az élelmiszer-pazarlásra is. Magyarországon lakosonként 67 kg élelem megy veszendőbe évente. Jól átgondolt, előre megtervezett ünnepi menüsorral, a maradékok piknik vagy batyubál jellegű felhasználásával, esetleg lefagyasztásával minimalizálható a kidobandó ételek mennyisége.

Az előadás aktualitását a közelgő karácsony is indokolta: elengedhetetlen a környezettudatosság erősítése, hiszen " Egy Földünk van!"

 

Csiszár Antal