2862
Laini Taylor: Füst és csont leánya
Szilvási Krisztián ajánlata

laini-taylor-fust-es-csont-leanyaLaini Taylor valódi meglepetésszerző. Meglepetést szerzett 2009-ben a Lips Touch: Three Times című regényével, amely az amerikai National Book Award döntőjébe jutott, trilógiájának első kötetét, a Füst és csont leányát a New York Times beválasztotta 2011 legfontosabb könyvei közé a gyerek/ifjúsági kategóriában (összesen 5 könyv szerepel ezen a listán), s mivel a Wall Street Journal az új Harry Potter-ként emlegette, a Universal Stúdió lecsapott a megfilmesítési jogokra.

A regény az Egyesült Államokban 2011 szeptemberében jelent meg, és indult hódító útjára. Az írónő amúgy az oregoni Portland-ben él illusztrátor férjével (Jim Di Bartolo) és Clementine nevű lányukkal.

A Füst és csont leánya megkapóan romantikus fantasy-történet sorsról, reményről és önmagunk valódi felfedezéséről. Laini Taylor a mitológia és a vallás elemeit ugyanúgy felhasználja a regényben, mint a saját képzeletét, s mindezt egy fantasztikus, ám hihető kollázsba önti. Karou 17 éves, meglehetősen távol áll a tipikus tinédzserektől, Prágában él és valódi kék a haja. Ám van más is, amelyben Karou különbözik a többiektől a Bohemia Művészeti Líceumban: a szörnyek (kimérák, démonok... stb.), amelyeket rajzol (például egy nő, aki deréktól lefelé egy kígyó, vagy az emberszemű, de papagájcsőrű lény), nem csak a fantáziájának a szülöttei.

Karou gyakran hiányzik azonban az iskolából, mert időről időre távoli és veszélyes küldetéseket teljesít titokzatos és végtelenül rút nevelője, Kénkő parancsára. Kénkő boltjából kilépve ugyanis a világ legkülönbözőbb pontjain találja magát, és mindenhonnan fogakat kell vinnie Kénkőnek, aki kívánságteljesítő gyöngyökkel fizet a fogakért. Karou így csap össze Akivával, az emberfeletti szépségű szeráffal, s egyaránt kalandozik a mai Prágában és más korokban, más világokban, mert tér és idő nem szabhat neki korlátokat. De vajon miért érzi magát Karou ennyire kétségbeesetten elveszettnek és magányosnak? És miért nem hagyja nyugodni az érzés, hogy létezhet egy másik, másmilyen élet is a számára?

Laini Taylor - aki főhőséhez hasonlóan művészlélek természetellenesen rózsaszín frizurájával - a vágy és az önmegvalósítás témáival foglalkozik regényeiben, s ezt próbálja (fiatal) közönségével átélhetően elfogadtatni. A Füst és csont leányában a másodlagos karakterek szolgáltatják a humort és a bölcsességet, ezzel teremtvén kerek és élvezetes világot, valamint a várakozás türelmetlenségét, amely egyértelműen a folytatások izgalmát szomjazza. Laini Taylor tényleg valódi meglepetésszerző, s talán van benne elég spiritusz, hogy végleg a sarokba taszítsa Harry Potter-t.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.11.06