792
Metal: Apocalyptica - Inquisition Symphony
Tolnai Gáborné ajánlata

apocalyptica-inquisition-symphonyFinnország régóta kincsesbányája az igényes rock-nak és jazz-rocknak, annak ellenére, hogy igazából csak az elmúlt 15 évben kezd tudomást venni róla a világ, a Stratovarious, HIM vagy a Rasmus, és nem utolsósorban az Apocalyptica révén. A méltán híres helsinki Sibelius zeneakadémiáról indult el 1994-ben Eicca Toppinen, Antero Manninen, Paavo Lötjönen és Max Lilja, valamennyien csellóművésznek készültek, akik szabadidejükben elkezdtek csellón metál-darabokat játszani. Így született meg az Apocalyptica.

Első lemezük, az 1996-ban megjelent Apocalyptica Plays Metallica for Four Cellos még csak elsőszámú kedvencük dalait dolgozta át a 16 húrra, a két évvel későbbi Inquisition Symphony azonban már a heavy-metál szélesebb spektrumát rajzolta fel nem kevés hangjegyből. A címadó darab, amelyben szinte várjuk, hogy megjelenjen a hírhedt nagy inkvizítor, Tomás de Torquemada az eretnekek máglyáitól lángoló XV. századi Spanyolország és kínzókamrák rémképével a hátterében, a bevezetésben elénk tárja egy készülő halálraítélt utolsó perceit, majd a tűznyelvek az egekig csapnak, egyre több oldalról, egyre gyorsabban, egyre fájdalmasabban. Az eredeti darab a brazil Sepultura trasher-banda műve volt. Ugyancsak Ibériába visz a Torreador, Eicca darabja inkább hemingway-i, mint turistáknak való hangulatot áraszt.

Toppinené a bevezető Harmageddon, csatajelenet a javából, valamint az M.B. is, egyfajta morbid scherzo, misztikus-keleties beütéssel. A Sepulturát sem ússzuk meg ennyivel: a Refuse/Resistben még azt a "homokot nyelt éneket" is tudják a vonókkal utánozni, amely annyira jellemző a trashre. Kap egy dalt, már-már játékosat, a Faith No More (From Out Of Nowhere), és törnek-zúznak-sivítoznak-fűrészelnek a Pantera nevében (Domination). A Metallica-imádat azonban még itt is tart a zenekarnál, a 11 dalból 4-et vettek át Hetfieldéktől, méghozzá olyanokat, amelyek akkor már a maguk nemében "fix értéket" képviseltek: a For Whom The Bell Tolls-t, a Nothing Else Matterst, a Fade To Blacket, és végül a One-t.

Tracklist:
01. Harmageddon
02. From Out Of Nowhere (Faith No More cover)
03. For Whom The Bell Tolls (Metallica cover)
04. Nothing Else Matters (Metallica cover)
05. Refuse/Resist (Sepultura cover)
06. M.B.
07. Inquisition Symphony (Sepultura cover)
08. Fade To Black (Metallica cover)
09. Domination (Pantera cover)
10. Toreador
11. One (Metallica cover)


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.11.02