834
Latin: Elsa Valle - Vida y colores
Juhászné Lukács Mária ajánlata

elsa-valle-vida-y-coloresHa kubai zenéről beszélünk Magyarországon, akkor egyből beugrik egy név: Elsa Valle. A Kubában született énekesnő szülei is muzsikusok voltak, így Elsa hivatása sem volt kérdéses. Már kisiskolásként sokat hallott Magyarországról, mert Kubában a hivatalos tananyag része volt Petőfi, Vörösmarty és Bartók Béla.

Zenei tanulmányait az egyik legrangosabb havannai zeneművészeti iskolában végezte, ahonnan egyenes út vezetett a színpadra. A híres havannai Tropicana-ban kapta első elismerését, ezt követően számos kubai és dél-amerikai fesztiválon szerepelt. Hazája egyik legrangosabb fesztiválján, a „Boleros De Oro”-n már nemcsak a szakma méltatta tehetségét, hanem a közönséget is meghódította közvetlen és barátságos lényével. A szakmai elismeréseken túl a világszerte ismert Buena Vista Social Club zenészeivel is egy színpadon énekelhetett.

Elsa Valle hosszú koncertsorozat után végül Magyarországot választotta otthonának, ahol már lassan 16 éve él többek közt azért, mert olyan remek zenészekre talált az általa szerzett dalok előadásához, mint Winand Gábor, Babos Gyula, Tony Lakatos, Fekete István, Gadó Gábor és Petz Bálint.

Stílusát méltán nevezhetjük a tradicionális és a mai kortárs kubai éneklés érdekes és fantasztikus keveredésének. Hangja, énekstílusa egyszerre érzéki, melankolikus és robbanékonyan improvizatív. A zene sodró lendülete párosul Elsa energikus előadásmódjával, amely Magyarországon is egyre szélesebb körben tette ismertté nevét. De nemcsak a kifejező hangszínre és előadásmódra kell odafigyelni, hanem az általa szerzett dalokra is, amelyek a lemezek zenei anyagát képezik.

A Vida y colores című lemezéről így nyilatkozik: „Ez az album egy igazi akvarell a megélt pillanatokról. Ebben nemcsak az én élményeim szerepelnek, hanem mindegyik ember élménye, akik körülöttem léteznek, és azt hiszem, hogy nélkülük nem lettem volna képes megtalálni az igazi összefonódást.

A CD-n kiemelt szerepet kap Winand Gábor a fúvós hangszereken az énekhangja mellett. Szintén a közreműködők között van két kubai zenész, Ramon Vallé zongorista, Elsa testvére és a bőgős Pedro Luis Pardo Cosme. Az ütőhangszereket ezúttal a kiváló holland muzsikus, Nils Fischer kezeli. Az album meghallgatásával 12, Elsa által megélt nagyszerű pillanat zenei kiteljesedésével leszünk gazdagabbak.

Tracklist:
01. A bailar (4:40)
02. Bochinche (4:44)
03. El gallo (3:48)
04. Malandro (5:56)
05. Mambo seguro (5:10)
06. Mi Cuba (4:58)
07. Mulata rumbera (4:00)
08. Nana (5:28)
09. Platos y cucharas (2:46)
10. Quimbombó (3:42)
11. Tintineo (3:46)
12. Mi caramelo (5:28)

Megtekintés az Online Katalógusban

2018.10.05