3814
Rendezvény beszámoló: Aurora Borealis – Északi fény
Mészáros Márta filmje a könyvtárban

A Mészáros Márta rendezésével és Törőcsik Mari főszereplésével készült film egy történelmi és emberi dráma kétórás sűrítménye. Az élet olyan helyzeteket idézhet elő, ami titkolózásra késztetheti a történtek elszenvedőjét. A nyomasztó emlékeket elfojtásával családi tabuk születnek, amik súlyosan terhelik, megmérgezik a családi kapcsolatokat. Jelen esetben anya és lánya viszonyát; de a lappangó titok napvilágra kerülése érintené az unokát is, aki nagyapja kilétét illetően hosszú ideig tévedésben volt.

A film cselekménye két idősíkban játszódik. Egyrészt a a szovjetek által megszállt Bécsben és Magyarországon zajlik a második világháborút követő időszakban; másrészt a jelenben.

Az anya, Mária (Törőcsik Mari) egy szovjet értesítés hatására kómába esik, sokáig reménytelen állapotban van. A betegsége hírére Bécsből hazatérő lánya, Olga (Tóth Ildikó) a családi házban keresgélve addig számára ismeretlen papírokra lel. Ezek egyre több kérdést vetnek fel, melyekre - egyelőre - nincs válasz. Az anya elzárkózik a magyarázattól, csak sokára oldódik: "Fáj, de neked is fájni fog". Elbeszélésének hatására megelevenedik a múlt: édesanyja ifjúkori szerelmének története, annak tragikus vége, az elszenvedett erőszak, a Bécsbe érkezés, a nem várt gyermek. Az oroszok által megszállt városban nem egyszerű a túlélés. Görög drámákba illő helyzetek, amelyeknek végén nincs feloldás.

Olga többet akar tudni, és nyomozásba kezd, tudni akarja, hogy mi történt vér szerinti szüleivel. A film végigvezet bennünket a nyomozáson, s közben szemlélői lehetünk az anya fokozatos feltárulkozásának is. Mária nem élhetett tovább a múlt lelki terheivel, tán azért kapott egy kevés "bónuszidőt" az élettől, hogy ne vigye titkát a sírba.

Maga az alkotás arra világít rá, milyen nehéz felelős, etikus döntéseket hozni. A filmet mindazoknak megtekintésre ajánlom, akik fogékonyak a tartalmas, fordulatos drámai erővel megrajzolt cselekményre és jellemábrázolásra.

Csiszár Antal