3023
Brenna Yovanoff: Az elcserélt
Lipovics Dóra ajánlata

bnrenna-yovanoff-az-elcsereltBrenna Yovanoff fiatal amerikai írónő Az elcserélt című regénye szürke, hátborzongató környezetbe csalogatja gyanútlan olvasóit. A történet a ködös, esős Gentry nevű városkában játszódik. Különleges hely, mert annak ellenére, hogy a környéken válság van, az itteniek jól élnek, gondtalanul és boldogan. Leszámítva, hogy néha eltűnik egy kisgyerek. Aki meg a helyére kerül, többnyire meghal és eltemetik.

Főhősünket, Mackie Doyle-t 16 évvel ezelőtt hagyták ott egy igazi kisbaba helyett a bölcsőben, de csodával határos módon ő életben maradt. Mackie olyan, mint bármely tizenéves: szereti a rock zenét, bulikba jár, de mégis kívülállónak érzi magát, nem találja a helyét. Szeretne beleolvadni a környezetébe, tartozni valahová, és görcsösen ragaszkodik a normálisság látszatához. De sikerülhet-e ez egy olyan embernek, aki nem léphet megszentelt földre, nem bírja a vér szagát, nem érhet a fémhez, mert megsérül, érzékszervei pedig hihetetlenül élesek? Megtanulta, hogy leginkább arra kell vigyáznia, senki se fedje fel a titkát. Nemcsak beilleszkedni szeretne, hanem egyszerűen normális is lenni. Ettől válik személyisége szerethetővé. Csak otthon érzi magát biztonságban, ahol önmaga lehet. Nővéréhez, Emmához erős kötelék fűzi, olyan testvéri kapcsolat ez, melyben akár tűzbe is mennének egymásért.

Az erőfeszítései azonban hiábavalók, hiszen rosszullétei egyre sűrűsödnek, s amikor egy újabb kisgyerek tűnik el a városban, a kislány nővére, Tate Stewart hozzá fordul segítségért. A titokzatos, fura srác talán tud valamit, miközben az egész város úgy tesz, mintha normális lenne, hogy kisbabák halnak meg. Semmi mást nem csinálnak, kavicsokat tesznek ki a kertekbe, patkókat szögelnek az ajtókra, és ollókat lógatnak a bölcsők fölé – abban reménykednek, nem az ő gyerekük lesz a következő áldozat. Fájdalmai már elviselhetetlenné válnak, és kénytelen elfogadni azok segítségét, akikhez valóban tartozna. Közben ráébred arra is, hogy ők, ott a föld alatt sem feltétlenül rosszak, megvetendők, s köztük is akad olyan, akikre számíthat. Feladja hát passzivitását, kilép az árnyékból, hogy segítsen szerettein, és megtanulja, kikre számíthat, mennyit ér a barátság és a feltétel nélküli szeretet.

Folyamatos titokzatosság, sejtelmesség lengi körül a történetet. A kislány felkutatása közben Tate és Mackie élőhalottakkal, csonkított emberekkel, fura lényekkel találkozik, de ez nem okoz igazából rossz álmokat az olvasónak, mert közben mesterien van adagolva a szépség, a jóság és a humor ahhoz, hogy szórakoztasson, és ne elborzasszon. A küzdelem, hogy megtalálják Tate húgát, összekovácsolja a két fiatalt, akik időközben egymásba szeretnek.

De vajon sikerül-e megmenteni egy ártatlan gyermeket egy elátkozott városban? Nos, ezt megtudhatja az, aki kezébe veszi a regényt. Ajánlom minden olyan olvasónak, aki szereti az idegeit borzolni, de csak a gyermeki horror szintjén.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.10.02