2890
Martin Widmark: Gyémántrejtély
Dákainé Szenczi Ilona ajánlata

martin-widmark-gyemantrejtelyMartin Widmarkot, a svéd szerzőt a gyerekkönyvek Agatha Christie-jeként is ismerik. Legnépszerűbb sorozata a LasszeMaja Nyomozóiroda, melyet 20 nyelvre fordítottak le. Első kötete a Gyémántrejtély címet kapta. Anton Karát ékszerüzletéből sorra tűnnek el az értékes gyémántok. Mákvirágfalván a rendőrség tanácstalan. Ezért lép Anton Karát kapcsolatba az ifjú nyomozókkal, Lasszéval és Majával.

A gyerekek másnap „látszólag” munkába állnak Karát ékszerüzletében, ahol nyomozásba kezdenek. Megismerik az üzlet három alkalmazottját: Sziv Leandert, Ture Modigot és Lollo Szmittet. Minden jel arra utal, hogy a tolvaj köztük van. De vajon melyikük? Mindenki gyanús, mindegyiküknek lenne indítéka a bűncselekmény elkövetésére.

Sziv Leander egy idős hölgy, aki eladóként dolgozik Karátnál. Tavaly leégett a háza, de a biztosító nem hajlandó kifizetni a kárt, tehát most pénzszűkében van. De akkor hogy engedhet meg magának olyan drága aranyláncot, amit a nyakában visel?

Ture Modig feladata, hogy eladás előtt megtisztítsa és ragyogóvá varázsolja az ékszereket. Modig mindig pontosan és rendesen végzi munkáját. De valamikor az ő édesapjáé volt az üzlet. Csakhogy pénzügyi problémái miatt kénytelen volt eladni. Ekkor vásárolta meg Karát az ékszerboltot. Lehet, hogy Modig vissza akarja szerezni?

Lollo Szmitt, a személyzet harmadik tagja csiszolja a gyémántokat, majd belefoglalja azokat a gyűrűkbe és nyakláncokba. Kellemes fickó, sportol és sok gyümölcsöt eszik, hogy jó formában tartsa magát. Szereti az elegáns ruhákat és a gyors sportkocsikat. Épp a múlt héten vett egy új autót. Vajon honnan volt rá pénze?

Az ifjú nyomozópáros folyamatosan szemmel tartja a három alkalmazottat. Az egyik pillanatban Szmitt almája váratlanul elgurul, majd később el is tűnik. De mi köze az almának a gyémántokhoz? Ez az eset mindenesetre közelebb viszi a detektíveket az ügy felgöngyölítéséhez és a tettes kézre kerítéséhez…

A Lasszéról és Majáról szóló köteteket a 7-9 éves kezdő olvasóknak ajánljuk.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.09.25