2509
Trembácz Éva Zsuzsa: Amerika! Visszaintegetsz?
Mezeiné Bogdán Beatrix ajánlata

A filmekben szépnek tűnik az „amerikai álom”, de a valóság ennél sokkal bonyolultabb. A kétdiplomás, harmincas évei elején járó főhős maga a szerző, sikeres PR-menedzser és marketingkommunikációs középvezető Budapesten, aki úgy érzi, élete akkor lenne kerek, ha megtalálná végre a szerelmet is.

Mint megannyi korabeli elfoglalt szingli, ő is internetes társkereső oldalakra regisztrál. Megismerkedik egy amerikai sráccal, aki a budapesti nagykövetségen dolgozik. Egymásba szeretnek, ám a fiú szerződése lejár, hazautazik Amerikába, és várja, hogy barátnője kövesse őt. Zsuzsa pedig úgy dönt, hátrahagyja karrierjét, családját, barátait, és kiköltözik hozzá Washingtonba.

A történet ott kezdődik, amikor hősnőnk nem kis önbizalommal és nagy tervekkel elindul Amerikába. Nem számol azzal, hogy egy számára ismeretlen kultúrába csöppen, ahol minden másképp működik. „A lehetőségek földjén nagy érdeklődéssel és kisebb pánikkal figyelem spontán metamorfózisomat: az eddig sikeres, határozott nőből két nap alatt csetlő-botló kislánnyá váltam, és gyanúm szerint még nem értem a folyamat végére.” Nincsenek barátok, ismerősök, csak a szeretett férfira támaszkodhat. Az összecsiszolódás pedig nem konfliktusmentes, hiszen két eddig teljesen független, eltérő kultúrában szocializálódott embernek kell egy lakásban összezárva élnie. „Módszeresen elfoglaltam helyemet a lakásban. Megérkezésem után Rob elgondolkodva, maga elé meredve ült az ágyon. Ez nem hordozott számomra túlzottan örömteli üzenetet: testhelyzetéből és arckifejezéséből ítélve egyértelműen ekkor szembesült az összeköltözés valóságával.”

Zsuzsának teljesen elölről kell kezdenie mindent. Eltart egy darabig, amíg munkát talál, végül szakmai előéletének és a sikeres állásinterjúnak köszönhetően a First Capital Hotel VIP osztályára veszik fel extra figyelmet igénylő hírességek és üzletemberek kiszolgálásának megszervezésére. Kemény munkával kivívja főnökei elismerését. Épp előléptetik, amikor élete újabb, nem várt fordulatot vesz…

Trembácz Éva Zsuzsa, az első könyves szerző korábbi blogbejegyzéseit felhasználva, jó humorérzékkel és nem kevés öniróniával osztja meg velünk a kultúrsokk-okozta mindennapi kalandjait és kétségeit, melyeken keresztülvergődve próbálja egyenes pályára irányítani alapjaiból kifordult életét. Magyarországon hagyott barátnője és szülei próbálják a távolból a mélypontokon átsegíteni. „Az elmúlt három évet a komfortzónámon kívül töltöttem. Ott folytatott megfigyeléseimet csak és kizárólag szórakoztatás céljából vetettem papírra… Személyes élményeimet, egy idegen kultúrában és egy amerikai-magyar párkapcsolatban megélt érzéseimet tükrözi.”

Az Amerika! Visszaintegetsz? kalandjai pedig Pekingben folytatódnak majd, de ez már egy másik történet, melyet a Túró Rudi pálcikával című könyvben olvashatunk.


Megtekintés az online katalógusban

2017.07.06