2286
Heidi W. Durrow: A lány az égből
Abos-Beledi Veronika ajánlata

Rachel egy dán anyától és egy afroamerikai apától született félvér kislány. Miután elveszíti a családját, nagyanyja és nagynénje, Loretta néni neveli tovább.

Egy többnyire feketék lakta közösségbe kerül, ahol szépsége és ritka kinézete miatt – világosbarna bőr, kék szemek – folyamatos figyelem veszi körül. A fehérek között túl barnának számít, a feketék világos szemeit furcsállják. A kislány nehezen barátkozik meg az új helyzettel, folyamatosan küzd önmagával és a környezetével. Az őt ért támadások ellen egy elképzelt kék üveggel védekezik, ide raktároz el minden sértést, minden bánatot.

„Amikor kezdem érezni, hogy valami fájós, van bennem egy képzeletbeli üveg, abba beleteszem. Kék üveg parafa dugóval. A gyomrom összeszűkül és a szemgolyóm felforrósodik. Ezt mind beteszem az üvegbe.”

A fiatal lány életét a tragédiától a fiatal felnőtté válásáig követhetjük nyomon. A történet több szálon fut, naplószerű fejezeteket olvashatunk Rachel, az anya, Nella, az ő egykori munkaadója, Laronne, és a szomszéd kisfiú, Jamie (később Brick) szemszögéből. Bár a regény nyelvezete – főleg eleinte – viszonylag egyszerű, a mondanivalója annál összetettebb. Olyan témákat érint, mint például a rasszizmus, a társadalmi kirekesztettség, az identitás-keresés, az alkoholizmus, a megcsalás és az elhagyatottság.

A családi drámáról a könyv elején semmi konkrétumot nem tudunk, majd lépésről lépésre kerülnek elő újabb információk a kislány korábbi életéről. Sajnos a rossz családi háttér nemcsak Rachel gyerekkorát keseríti meg, hanem Jamie életét is, aki szemtanúja volt, amikor a kislány édesanyja gyermekeivel együtt leugrott chicagói otthonuk tetejéről.

Heidi Durrow részben saját gyermekkori élményeit is beleszőtte a történetbe, és önmaga képére formálta meg főhőse karakterét, lévén ő is fehér anyától és fekete apától született, világos bőrrel és kék szemekkel. Így személyes tapasztalatai által mindvégig hiteles tud maradni, az olvasó számára átélhetőbbé válik a regény. 2010-ben a Washington Post az év regényének választotta A lány az égbőlt, amely a társadalmi igazságossággal kapcsolatos témákkal foglalkozó legjobb irodalmi kéziratért járó Bellwether-díjat is megkapta.


Megtekintés az online katalógusban

2017.07.06