3000
Dr. Márkus István: A Fertő tavi vitorlázás története 1836-2016
Bedő Mónika ajánlata

markus-istvan-a-ferto-tavi-vitorlazas-torteneteA Fertő tavi vitorlázás története 1836-2016 című kötet szerzőjének életútját végigkísérte a Fertő tóval való foglalatosság. Több évtizedes tudományos munkásságának és a téma iránti elkötelezettségének eredménye ez a hiánypótló mű. A Fertő Tavi Vitorlás Szövetség e kötet megjelentetésével ünnepelte alapításának 60. évfordulóját.

Dr. Márkus István tanulmányait szülővárosában, a soproni Erdészeti és Faipari Egyetemen, majd a Budapesti Műszaki Egyetem, Építőmérnöki Karán Vízellátás-Csatornázás-Egészségügyi Szakmérnöki Szakon, később ugyanitt a Természeti Erőforrás-kutatási Szakmérnöki Szakon végezte. 1979 és 2007 között egyetemi docensként történő nyugdíjba vonulásáig a soproni Erdészeti és Faipari Egyetemen oktatott és kutatott. Ezt megelőzően több építési vállalatnál is dolgozott, ahol már akkor kapcsolatba került a Fertő tóval. 1982-től mintegy húsz Fertő-kutatási projektben vett részt.

1961-1965-ig az Erdész SE vitorlás versenyzője, 1983-2016-ig vitorlás versenyrendező és versenybíró volt, 1991-től a mai napig is a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség titkára. Fáradhatatlanul szervezte, rögzítette és feljegyezte a Fertő tavi vitorlázás minden jelentős eseményét, történését, a versenyek eredményeit.

A szerző végigveszi a vitorlázás történetét Széchenyi korától, a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség megalakulásán át (1957. január 10.) egészen napjainkig. A szövetség megalakulása óta eltelt években a szervezet vezetői azon dolgoztak, hogy a Fertő tó mint versenyhelyszín egyre hangsúlyosabb szerepet kapjon a hazai vitorlás sportban. Emellett céljuk volt még a vitorlás sport népszerűsítése is a fiatalok körében. A kiadvány összefoglalja a szövetség történetét is. A Fertő bemutatásán és a fertői arcképcsarnokon kívül megtalálhatóak benne a versenyek eredményei és a Fertői Boldogasszony mondája is.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.09.11