5080
Rendezvény beszámoló: Csallóközi színes ceruzák
Nemzetközi gyermekrajz kiállítás Szabadhegyen

A József Attila Művelődési Házban nyílt meg a Csallóközi színes ceruzák című tárlat. A nemzetközi gyermekrajzversenyeknek komoly múltja van. Ezen nagyszerű kezdeményezés legutóbbi reprezentánsait tekinthetik meg az érdeklődők.

A kiállított alkotások arról tanúskodnak, mi foglalkoztatja a gyermekeket, s fantáziájuk hogyan érvényesül az egyes művekben. Életképek tárulnak elénk a lakókörnyezettel a külvilággal kapcsolatban, s az élénk színek tanúskodnak a kicsiny alkotók lelkivilágáról. A témák arra mutatnak, ami számukra fontos, jelentéssel bír. Ebben az életkorban is nagyon fontos az önkifejezés igénye. Ami különösen fontos, hogy ekkor a képzeletet még nem béklyózzák holmi korlátok, a kicsinyek nyitottak a külvilágra, igyekeznek minél többet befogadni abból, s ez átsüt rajzaikon.

A felnőtt környezet: család, rokonok iskola felelőssége, hogy ezt a kíváncsiságot mind teljesebben támogassák, a rajztanárok pedig nem mehetnek el szó nélkül a gyermekalkotások mellett, a megnyilvánuló művészi hajlamot pedig erősíteniük kell sajátos pedagógiai eszközeikkel.

A csoportos kiállítások alkalmat adnak a megmérettetésre, összehasonlításra. Így lehetőség nyílik arra, hogy az erősségek re támaszkodva, esetleges hiányosságok pótlásával tovább fejlődjön egy-egy tehetséges kisgyermek.

Az évről évre ismétlődő rendezvénysorozat megerősíti abban a törzslátogatót, hogy van igény -és főleg vállalkozó versenyzői gárda- a meghirdetett pályázatokra.

 

Csiszár Antal