3097
James Dashner: Az útvesztő
Szilvási Krisztián ajánlata

james-dashner-az-utvesztoAz amerikai James Smith Dashner Georgiában született 1972. november 26-án. Számos gyermek- és felnőtt fantasy sorozat szerzőjeként ismert, köztük például a 4 részes The 13th Reality című gyerekeknek szóló szériáról, amelynek első kötetét, a The Journal of Curious Letters-t a Borders nemzetközi könyv- és zeneforgalmazó 2008-ban „Original Voices” elismerésre választotta. Az útvesztő (a The Maze Runner sorozat első kötete) Amerikában a Random House egyik részlege, a Delacorte adta ki 2009 őszén.

Dashner amúgy a Brigham Young University egyetemén végzett, ahol számviteli tanulmányokat folytatott, s korábban pénzügyi területen is dolgozott, de már évek óta csak az írással foglalkozik, amely miatt magát nagyjából a világ legszerencsésebb fickójának tartja. Kora gyerekkorától kezdve író szeretett volna lenni, mindent el is olvasott, ami csak a kezei közé került. Szüleitől kapott egy régi írógépet, azon tanult meg pötyögni, s bár eleinte borzasztóan ment neki az írás, az évek alatt egyre többet fejlődött. Történeteinek ötleteit mind-mind létező könyvek, filmek vagy tévésorozatok ihlették (Az útvesztő speciel roppant erős A legyek ura befolyást hordoz). James Dashner jelenleg a utah-i South Jordan City-ben él feleségével és négy gyermekével (ami mások szerint már túl sok, ő viszont azt mondja, éppen megfelelő).

Az útvesztő - ahogyan már említésre került - egy nem teljesen hagyományos sorozat első része, ugyanis a The Maze Runner története további két folytatást kapott Tűzpróba és Halálkúra címen, ráadásul a "trilógia" negyedik és ötödik kötetként egyfajta előzménytörténeteket (prequel-eket) is kapott Halálparancs és Lázkód címmel. Az útvesztő amúgy in medias res-ként indít: Thomas, a kamaszfiú egy liftben ébred, s az egyetlen dolog, amelyre emlékszik, a saját keresztneve. A memóriája teljesen üres, de szerencsére nincsen egyedül, mert amikor a liftajtó kinyílik, idegen gyerekekkel körülvéve találja magát, akik egy óriási, nyitott, kőfalakkal határolt térségben köszöntik. Hozzá hasonlóan a többiek sem tudják, miért és hogyan kerültek a Tisztásnak nevezett helyre. Annyi bizonyos csupán, hogy egy kőkapu minden reggel megnyílik az őket körülvevő útvesztőbe, este pedig bezárul. És 30 nap elteltével a lift mindig újabb fiút hoz közéjük. Ám a következő napon egy lány érkezik, az első lány mindük közül, és ami még meglepőbb, üzenetet is hoz nekik. Kiderül, hogy Thomas sokkal több, mint csupán egy közülük: egyedül ő képes megfejteni az elméjébe temetett sötét titkokat.

James Dashner könyve kamaszokról szól kamaszoknak és örökifjú olvasóknak, akik szeretnék a Tisztásra furcsa körülmények között érkező fiúkkal együtt megfejteni az Útvesztő rejtélyét; akik szívesen csatlakoznának az önellátó közösséget alkotó srácokhoz a hatalmas falak között elterülő Tisztáson; akik vállalnák, hogy a Futárokkal együtt feltérképezik a falak mögött található labirintust, hogy a Tisztás lakói a hosszú - némelyiküknek már két éve tartó - fogság után végre kiszabadulhassanak. Az útvesztő története aztán a második kötetben folytatódik Thomas kalandjaival, hogy a befejező részben végleg eldőljön a kérdés, a fiú megmenekül-e a gonosz karmából? James Dashner könyve méltán került fel a New York Times bestseller listájára, hiszen az egyszerre félelmetes és rejtélyes mesevilág az olvasókat is magába szippantja, és valódi titokleleplező kalandtúrára hív. Az útvesztő csavarosan titokzatos történet, amelyben remélhetőleg biztosan nem csalódnak majd a disztópikus irodalom rajongói.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.08.28