600
Darren Shan: A vérszipoly
Galambos Krisztina ajánlata

darren-shan-a-verszipolyAz előző részben kiderült, hogy ifjú barátunk nem hajlandó embervérrel táplálkozni. Márpedig ha nem változtat hozzáállásán, nem csupán időközben megszerzett különleges képességeitől (erősebb, gyorsabb és ügyesebb, mint a korabeli fiúk; körmeivel átvágja magát a falon; hallása és látása rendkívüli módon kiélesedett) kell búcsút vennie, hanem az életétől is. A szökevény farkasember brutális tettének „hála” azonban hősünk végre megbékél a világgal. Miután haldokló barátja vérével együtt annak lelkét és magáévá tette…

Régen látott nyugalom honol a Rémségek Cirkusza körül. Aztán felbukkan egy vámpírtábornok, és az ifjú Shan azt veszi észre, hogy már úton is vannak Anglia északi része felé. Mivel nem sikerül kiderítenie, miért mennek oda, barátjával együtt egyfajta vakációnak fogja fel az egészet, amely kiváló alkalmat nyújt arra, hogy ismét emberek között legyenek. A közelgő karácsony miatt nyugodtan sétálhatnak a városban, hiszen téli ruházatban még Evra sem szúr szemet senkinek.

Pompásan szórakoznak, hiszen napközben bármit megtehetnek (pénzük ugyanis van bőven), sőt, mivel mestere éjszaka saját titokzatos útjait járja, a nap másik felében is azt csinálnak, amit akarnak. Leginkább aggódnak, hiszen – miközben Darren megismerkedik egy lánnyal, akivel kölcsönösen vonzódni kezdenek egymáshoz – az emberek arról beszélnek, hogy a város környékén több holttestet is találtak, melyekből valaki mind egy cseppig kiszívta a vért. Vagyis vámpír garázdálkodik a környéken.

Mivel ifjú barátunk tisztában van vele, hogy ő nem tett ilyet, jogosan merül fel benne a kérdés: Vajon Mr. Crepsley (a mestere) a tettes? Ha ki akarják deríteni az igazságot, a fiúknak szemmel kell tartaniuk Mr. Crepsley-t, ami, mint ahogy menet közben rájönnek, nem is olyan egyszerű feladat – még kettejüknek sem. És ráadásul azt is ki kell találniuk, mit tegyenek, ha gyanújuk beigazolódik. Elvégre egy tapasztalt vámpír nem könnyű ellenfél.

A sorsdöntő éjszakán aztán mindenre fény derül. Felbukkan egy idegen, aki valójában egy vérszipoly (gonosz vámpír) – egyébként pedig ő a valódi tettes. Aki Darren esetlenségének köszönhetően elmenekül, és magával viszi Evrát. Majd később megfenyegeti a fiút, hogy következő áldozata Shan új barátnője lesz. A vámpír és inasa tehát nekiállhatnak, hogy összehozzanak egy épkézláb tervet.

A vérszipoly Darren Shan regényes történetének harmadik része, A rémségek cirkusza és A vámpír inasa gyomorszorító folytatása. Másfél év telt el azóta, hogy Darren egy vámpír társaságában elhagyta otthonát. Azóta félvámpírként tölti napjait. Amíg nem talál barátra Evra, a kígyótestű fiú személyében, rengeteget unatkozik, és csupán azok a percek szereznek neki örömet, amikor tanulhat (legalább addig sincs egyedül).


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.07.31