3078
Julie Buxbaum: Három dolgot mondj
Dákainé Szenczi Ilona ajánlata

julie-buxbaum-harom-dolgot-mondjJulie Buxbaum első ifjúsági regénye a Három dolgot mondj című nagyszerű, kiszámíthatatlan történet, amelyben Jessie-é és egy internetes baráté a főszerep. Jessie úgy érzi, minden a feje tetejére állt. Alig telt el két év azóta, hogy édesanyja meghalt, amikor édesapja váratlanul bejelenti, hogy feleségül vett egy interneten megismert nőt. A hölgy ráadásul nem Chicagóban, hanem Los Angelesben él. Így mindent hátrahagyva Los Angelesbe költöznek édesapjával az új feleség villájába.

Jessie egy pillanat alatt elveszített mindenkit és mindent, ami számára a biztos pontot jelentette: az otthonát, az iskoláját, a barátait és legjobb barátnőjét, Scarlettet. Minden Chicagóban maradt.

Egy teljesen új életben kell boldogulnia, egy idegen házban mostohaanyjával és annak beképzelt fiával. Édesapjával sem tudja megbeszélni nehézségeit, többet foglalkozik álláskereséssel és az új feleségével, mint vele. Az új iskolába – ami ráadásul egy magániskola és a „mostohabanya” fizeti – sem könnyű beilleszkednie.

Már éppen azon gondolkodik, hogy visszatér Chicagóba, amikor e-mailje érkezik egy Valaki Senki (VS) nevű sráctól, aki felajánlja, hogy segít neki eligazodni a Wood Valley Gimi dzsungelében. Ez valami vicc? Megbízhat VS-ben, elfogadhatja tőle a segítséget, amelyre óriási szüksége van?

A suli lassan elviselhetőbbé válik Jessie számára. Új barátnőkre talál Dri és Agnes személyében. Megismeri Ethant, akivel közösen kell verselemzős beadandót írnia. A fiú irtó helyes és a gimi menő rock bandájának tagja. És még mindig ott van VS, akivel gyakran írogatnak egymásnak. Közös „csak három dolgot mondj magadról” játékuk már sokszor átsegítette letargiáján Jessie-t. Bár egy kicsit fura a srác, de vele sok mindent megbeszélhet, és aranyosan bókol is a lánynak. Ismeretlenül is a legjobb barátjává válik. Lehet valaki egyszerre két emberbe szerelmes? Főként úgy, hogy az egyikükről azt sem tudni, hogy kicsoda valójában? Jessie és barátnői folyamatosan ötletelgetnek, mégis ki lehet a titokzatos VS. Az írónő ezzel folyamatosan bizonytalanságban tartja az olvasót.

Julie Buxbaum műve humoros és könnyed, mégis minden benne van: a beilleszkedés nehézségei, barátság, szerelem, a másság elfogadása. A történetben komédia és tragédia, szeretet és veszteség, fájdalom és emelkedettség keveredik. Az írónő egyszer kapott egy névtelen e-mailt, ez inspirálta Jessie történetét.

A középiskolásokról szóló regényt elsősorban tizenéveseknek ajánlanám, és azoknak, akik szeretnének visszatérni – akár csak egy pillanatra – a középiskola padjába, és belecsöppenni újra a kamaszok világába, átélve érzéseiket, problémáikat, vágyaikat, izgalmaikat.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.07.17