3333
Sherlock Holmes 2. – Árnyjáték
Polczer Adél ajánlata

sherlock-holmes-2A Sherlock Holmes sikere után Guy Ritchie nem változtatott a jól bevált recepten, ismét egy ütős blockbustert tett le az asztalra. A viktoriánus kor újabb találkozása digitális trükkökkel. A rendező most a Holmes regények záró részének szánt, Az utolsó eset című novellát gondolta tovább. A detektívpáros egy cigány jósnővel kiegészülve a bűn Napóleonjának nevezett Moriarty professzor (Jared Harris) nyomába ered, hogy elejét vegyék a gyanús robbantási eseteknek.

Mivel minden szál a professzorhoz vezet, fél Európán át üldözik, hogy végül a detektív (Robert Downey Jr.) lehetőséget kapjon arra, hogy leszámoljon legnagyobbnak tartott ellenfelével. Mindeközben Holmes tovább „évődik” a nősülésre vágyó Watsonával (Jude Law), ráadásul Irene Adlerhez (Rachel McAdams) fűződő románca is meglepő fordulatot vesz.

A rendező továbbra sem változtatott a bevált sémán, detektívje trükközik és üt, a lényeg továbbra sem egy csavaros krimiszál aprólékos felgöngyölítése, hanem az akció és az adrenalin. Nem szépeleg, bemutatja London mocskos arcát, főszereplője deviáns oldalát, Holmes drogoktól szétcsúszó, különös életét. Ráadásul eggyel magasabb fokozatra kapcsol, az első részhez képest is jobban felturbózva a mozit. Képregényszerű belassításokkal tuningolta fel az akciójeleneteket, és nem szorítkozott London „felégetésére”, hadat indít Párizs ellen is. Van itt kocsmai verekedés, robbantás, vonat amortizálás és ágyúval likvidálás. Vagyis bármi, ami megdolgozza a néző adrenalin szintjét. A film azt nyújtja, amit az első rész után vártunk. Csúcsra járatott akció mozi szarkasztikus humorral, sok álruhával, bizarr férfibarátsággal, pofonokkal és fejben előre lejátszott akciókkal.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.06.29