3162
Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása
Berente Erika ajánlata

selma-lagerlof-nils-holgersson-csodalatos-utazasa„Volt egyszer egy fiú. Olyan tizenkétéves-forma, hosszú, sovány és szöszhajú. Sok hasznát nemigen látták, főképpen aludni és enni szeretett, no meg rossz fát tenni a tűzre.” Így indul Selma Lagerlöf svéd írónő meseregénye. Nils Holgersson bizony nem sok örömet szerez szüleinek. Csínytevéseivel megkeseríti egész környezete életét. Egy vasárnap délelőtt komiszságból borsot tör házimanójuk orra alá, aki méregbe gurul, majd büntetésből törpévé varázsolja őt. A könyv a babszemnyi Nils kalandjait meséli el.

A fiú törpeként szót ért az állatokkal, így megismerkedik Tornyosfellegi Akkával, Selymeskével és velük, a vadludakkal Lappföldre utazik. Hősünk Márton lúd hátán bejárja egész Svédországot, megismeri annak különféle tájait: a tengerpartokat, a fennsíkokat, a hegyeket, a városokat, a szigeteket, a bányavidékeket. Megtudja, hogy mely vidéken miből és hogyan élnek az emberek, hogyan gondolkodnak, milyen meséik és mondáik vannak. Nils sok próbál kiáll: többször összeméri erejét és eszét Szmörével, a rókával, segít Gretának és Olának, harcol egy ódon lovagvár védelmében is. Sokszor komoly veszélybe kerül, de úgy tűnik, ember a talpán, ha kicsi is.

Nils Holgersson története élvezetes olvasmány. Kihagyhatatlan, éppúgy, mint Kiplingtől a Dzsungel könyve. A regényt 40 nyelvre fordították le, több mint 20 kiadást ért meg Magyarországon.


Megtekintés az online katalógusban

2018.06.12