3376
Keszei István: Nagycenk
Némáné Kovács Éva ajánlata

keszei-istvan-nagycenkA Sopron közeli Nagycenk ismert idegenforgalmi célpont, a “legnagyobb magyar” szülőfaluja, emlékének őrzője, melyet mindenki ismerni vél. A Széchényi családról és Széchenyi Istvánról is számtalan könyv jelent meg, mégis tud újat adni a Keszei István szerkesztésében és fotóival kiadott Nagycenk: a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István faluja című, leginkább turistáknak szánt mű, melyben a tartalmi rész háromnyelvű (magyar, angol és német). Érdeme, hogy a nagycenki kastély mellett számtalan, kevésbé közismert helyi érdekességre is felhívja a figyelmet. Könnyen olvasható, tömör, lényegre törő ismertetéseket és kiváló, szinte művészi képeket közöl.

Keszei István lokálpatrióta a szó nemes értelmében. Ez nála családi örökség, hiszen Keszei Dénes, a volt nagycenki iskolaigazgató és jeles helytörténész fiaként otthonról hozta az igényt a település értékeinek összegyűjtésére és megbecsülésére. 2010-ben, apja születésének 100. évfordulójára jelent meg szerkesztésében a nagysikerű Képek Nagycenk múltjából című könyv, amely egyben a Nagycenki füzetek sorozat 4. kötete. Ebben Keszei Dénes híres, 1600 darabos falutörténeti fotógyűjteményéből 420 darabot tett közzé.

Keszei István a község helyi lapja, a Cenki Híradó alapítója, és a kezdeti hét évben szerkesztője is volt. Szintén ő hozta létre a település honlapját, melyet egyedül működtetett nyolc éven át. Az 1990-es években nyolc évig a helyi képviselőtestületben is tevékenykedett. 2014-ben érdemei elismeréséül Nagycenkért Díjjal tüntették ki. Jelenleg a Nagycenk Fejlődéséért Egyesület alelnöke, és a kötetet is megjelentető Friends of Europe Nagycenk Egyesület tagja.

E pályázati segítséggel megjelent album első lapjaiból megismerhetjük az egykori ispán lakásból szintén Leader pályázatból átalakult Alkotóházat. Röviden szó esik a község történetéről, a bronzkori temetőről, az egyházi emlékekről (Ecce Homo szobor, Szent Család szobor), a község legrégebbi, 1580 táján épült Nádasdy-kúria épületéről. Felhívja a figyelmet a templom, községháza, a frissen felújított főtér, a Széchenyi tér látnivalóira. Bővebben ír a ma is közlekedő múzeumvasútról (kis vasútról) és a Közlekedési Múzeum szabadtéri vasúti kiállításáról. A kötet nagy része a falu egykori birtokához kötődő emlékhelyek, emlékek számbavétele. Ezek közül a legjelentősebbek: a kastély, az ún. “Vörös Kastély”, a Széchenyi Mauzóleum, a Széchenyi István szobor, a hársfasor és a szoborpark.

A könnyen áttekinthető szerkezetű kiadványt jó érzés kézbe venni, már első pillantásra látszik rajta az igényesség, gondosság. Átlapozva kedvet kapunk arra, hogy akár egy egész napot eltöltsünk a Soprontól 12 kilométerre fekvő településen.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.06.05