719
Rendezvény beszámoló: Csillagok, csillagok
Zenés film a csillagos égről

Június 14-én ismét Filmklubra érkeztek az érdeklődők a Központi Könyvtár klubhelyiségébe, hogy Magyarország csodálatos éjszakai arcát követhessék nyomon népi dallamok kíséretével Ladányi Tamás asztrofotós és Kövi Szabolcs zenész „Csillagok, csillagok…” című filmje alapján.

Magyar táj, magyar ecsettel – így is jellemezhetnénk a látottakat. Amit Juhász Gyula verssorokkal érzékeltetett, mi filmkockákon keresztül tapasztalhattuk meg. Mintha egy impresszionista festő – hátat fordítva az ecsetnek – a mozi képkockáit hívta volna segítségül.

Magyarország természeti szépségekben kimeríthetetlenül gazdag, soha nem fogyna el az egyes tájak által nyújtott művészi inspiráció. Más képet ölt a természeti valóság, ha napfényben fürdik, ha borús ég alá rejtőzik, vagy ha az éj uralma ad neki patinát.

A mintegy háromnegyed órás virtuális éjszakai barangolás csillagfényében láthattuk a vadon világát, széttekinthettünk a rónaságon, nézhettük a Balaton ringó hullámait, de pillantást vethettünk a lenyugvó Nap aranyhídjára, a várak, templomok fényében kibontakozó alakjára, a síkból kiemelkedő magányos fatörzsre, és még sorolhatnám.

A remekbe szabott képkockákhoz nagyszerűen illeszkedett Kövi Szabolcs zenei aláfestése, mely magyar népdalok interpretációjából állt.

Csiszár Antal