2343
Helena Marten: A kávé illata
Juhászné Lukács Mária ajánlata

A General Press Kiadó „Regényes történelem” sorozatának egyik remek darabja ez a könyv. Helena Marten kalandos, izgalmas regényének cselekménye az 1730-as évek Frankfurtjába repíti az olvasót.

Az olvasmányos történet igazi korrajz az akkori szokásokról, életformáról. A főhősnő, Johanna Berger férje halálos ágyánál ígéretet tesz, hogy tovább működteti, sőt felvirágoztatja a tőle örökölt Kávémalom elnevezésű kávézót, amely több generáció óta a Berger család tulajdona. Johanna egyszerű parasztlányból igazi üzletasszonnyá válik. Amit véghezvisz és elér, addig nem könnyű az út. A kávé alig 100 éve indult világhódító útjára. Az ördög italának, kábítószernek tartották, a züllöttséggel azonosították. Ettől függetlenül a kávézás szokása egyre jobban kezdett meghonosodni, viszont ez csökkentette a helyi, konkurens almaborkészítők, kocsmárosok forgalmát. Ellenségeskedések, gonosz összesküvések miatt a város két félre szakadt. Az események pörögnek, s közben természetesen nem maradhat ki a szerelmi szál sem, mely főhősnőnk és egy tehetséges fiatal, zsidó muzsikus Gabriel Stern között kap lángra. Az akkori világban a keresztények és zsidók között tilos volt a szerelem, így reménytelennek tűnt a kapcsolat folytatása a szerelmesek számára. Az ellentábort az erőszakos és faragatlan Gottfried Hoffmann vezeti, aki ellehetetleníti Johanna Kávémalmának működését.

A főhősnő először Velencébe menekül, egykori férje barátaihoz, a Caffe Florian kávéházba, ahol sok új dolgot tanul a kávékészítéssel kapcsolatban, valamint egy titokzatos, előkelő velencei férfival kerül közeli kapcsolatba. Velencéből egy újabb utazás következik Isztambulba, ahol a szultán udvarába is bejárása lesz. Itt már szinte mindent megtanul a kávékészítés művészetéről, de a dicsőség mellett újabb intrikák várnak rá. De sem a titkos tudás, sem a gazdagság nem feledteti el vele, mit hagyott otthon. Úgy érzi, csak egy hely létezhet, ahol talán a reménytelennek tűnő boldogságot megtalálhatja, és ez visszavezeti Frankfurtba.

Minden újabb fejezetet kiszámíthatatlan, váratlan fordulatok tesznek izgalmassá. A vallási elkülönülés megjelenítése sok érdekességet tartalmaz. A velencei és isztambuli részek, a tengeri utazások kimondottan színesek, izgalmasak. A történetben szereplő velencei kávéház valódi épület, amely a Szent Márk téren áll. Ez Itália legrégibb, 1720-ban nyílt legendás kávéháza, a Caffe Florian.

A történetben magáról a kávéról, elterjedéséről, az elkészítések közti különbségekről, az ízesítésekről viszonylag kevés szó esik. De összességében egy izgalmas, kalandos és szórakoztató olvasmány A kávé illata.

Megtekintés az online katalógusban

2017.06.01