318
Horváth József (szerk): Vallomások Sopronról – Pedagógusok mesélnek
Vargáné Blága Borbála ajánlata

horvath-jozsef-vallomasok-sopronrol

A műben száz, a városhoz kötődő pedagógus vallomása ismerhető meg az életükről, soproni emlékeikről, hivatásuk szépségeiről, buktatóiról.

A kiadvány a Pedagógusok Soproni Művelődési Házának igazgatónője, Orbán Júlia ötlete nyomán született és az intézmény gondozásában látott napvilágot. A megjelenést két jeles dátumhoz kötötték: 2021-ben emlékeztek a népszavazás centenáriumára (amikor a soproniak és a környező településeken élők szavazhattak arról, hogy magyarok maradnak-e vagy Ausztriához akarnak-e tartozni), és a művelődési ház ekkor ünnepelte megalapításának hetvenedik évfordulóját.

A felkért szerzők között vannak óvodapedagógusok, általános és középiskolai tanárok, igazgatók, egyetemi oktatók, professzorok, rektorok és olyan önkormányzati képviselők, akik sok éven át tanítottak. Ezek a következő generációt nevelő pedagógusok vallják, hogy senki sem születik tanárnak, azzá kell válni, a pályát hivatásként lehet és kell megélni. Közöttük többen kapcsolódtak a művelődési ház munkájához, erről is megemlékeznek.

Az igényes kiállítású kötetben szerepel minden szerzőről egy-egy fotó, és a pedagógusok sokoldalú művészi kvalitásait (festmények, grafikák, versek, szőttesek, hímzések) reprezentáló szép illusztrációk. A könyv megjelentetésével az elsődleges cél a lokálpatrióta büszkeség felélesztése volt, láttatni, hogy egy város milyen sorsfordító hatással lehet az egyén életére. Az itt szereplő írások végső mondanivalója Sopron időtlen üzenete: haza, szeretet, hűség.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.11.22