237
Szabó Magda: Álarcosbál
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

szabo-magda-alarcosbal

Szabó Magda neve mindenki számára ismerős. Kötelező olvasmány, sőt még film is készült az írónő Abigél című regényéből. Olyan író volt, aki minden korosztálynak tudott adni, felnőttek és gyerekek egyaránt értékes és szép élményekkel gazdagodhatnak, ha elolvassák műveit. Az Álarcosbál című regénye pedig kifejezetten kamaszokról és kamaszokhoz szól.

A kamaszkornak, akárcsak a felnőttek világának, megvannak a maga titkai, külön problémái. És mennyire nem jó ezeket a titkokat és gondokat mindig magunkban tartani! Ám szerencsés az, akinek van kivel megosztania, ha valami mosolyra vagy könnyre fakasztó esemény történik az életében. És vajon ki az első, a legtermészetesebb társunk, akihez ilyenkor fordulhatunk, akinek valóban mindent elmondhatunk? Nem más, mint az édesanyánk. De mit tegyen az a kislány, aki az élete e legfontosabb szereplőjét csak fényképről és édesapja, nagyanyja emlékeiből ismerheti?

A regény főhőse a második világháború véres eseményei közepette, születése közben elveszítette az anyukáját. És azóta is "álarcot" visel, idegenül kóvályog napjai apróbb buktatói között, egy visszaidézhetetlen hangra vár, amely sosem szólhat hozzá már, amelyre - úgy érzi - akkor is ráismerne, ha a valóságban nem is hallotta. Talán mégis lehet, lesz megoldás a kislány szomorú sorsára, mert az igazi édesanyák megváltozott formában visszatérnek elhagyott kincsükhöz. És az álarcosbál forgatagában ott is kering az a fiatal nő, aki Boros Krisztina sorsának megoldását sokáig úgy szorítja a kezében, hogy maga se tud róla. És talán minden álcát lesodor egyszer a jóvátételt diktáló élet...


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.11.22