206
Hartyándi Jenő – Nagy Péter: A film győri története – XX. század
Vargáné Blága Borbála ajánlata

hartyandi-jeno-nagy-peter-a-film-gyori-tortenete

A mindössze ötven példányban kiadott mű a győri film történetét és meghatározó alakjait mutatja be a hatvanas évektől a rendszerváltás koráig.

A mozgógép a letűnt időszakok emlékeit a fényképnél is elevenebben őrzi meg. Minél távolabb van az adott kor, annál lenyűgözőbb ezekben elmerülni, nézegetni a házakat, amelyben őseink éltek, a város meghatározó épületeit egykori színükben, állapotukban, vagy lakótelepeink régi környezetét, a gyárakat, ahol szüleink, nagyszüleink dolgoztak. „Visszapörgetve az idő kerekét”, különös élményt jelent megfigyelni, hogy annak idején miként szórakoztak, dolgoztak, élték mindennapjaikat az emberek. Sok amatőr és hivatásos fotósnak, filmesnek lehet hálás az utókor, hogy munkáikon keresztül időben visszarepülhet, bepillanthat olyan korokba, ahol személyesen nem lehetett jelen.

A városunk filmtörténetét megörökítő szándék úgy keletkezett, hogy Kiss Iván egykori filmes kezdeményezésére néhány éve elkezdtek összejárni a városi „öregfilmesek”, és miközben beszélgettek, nosztalgiáztak, felmerült, hogy a fiókok mélyén porosodó filmtekercseket meg kellene menteni az utókornak. Ekkor látott neki Hartyándi Jenő egy internetes filmarchívumot építgetni a valamikor győri filmesek anyagai alapján, és ezt továbbgondolva született meg a kiadvány ötlete.

A szerzőről tudni kell, hogy maga is készített, sőt, a mai napig forgat filmeket, és a Mediawave Nemzetközi Vizuális Művészeti Fesztiválnak volt 30 éven át az igazgatója. A kötet másik szerzője „a fotós” Nagy Péter, aki profi film és televíziós vágóként dolgozik (nem Győrben).

A könyv kiadását közel három évi „leletmentés”, gyűjtőmunka előzte meg, és felöleli az ebben a témában a sajtóban megjelent híreket, valamint a még élő résztvevők mai visszaemlékezéseit. A mű megjelenése az első állandó győri mozi, az Apolló megnyitásának (1912. november 1.) 110. évfordulójához köthető. A több mint négyszáz oldalas, bő színes- és fekete-fehér illusztrációkkal ellátott kiadványban megjelenik Győr akkori művésztársadalma, bemutatja a filmes szakma minden területét, legrészletesebben a filmkészítők világát. A filmográfiákat, életrajzokat, személyes megnyilatkozásokat beágyazták az adott év helyi történéseibe, illetve tágabb összefüggésben az ország és a világ eseményeibe, így a kötet lapjain egy történelmi korszak is kirajzolódik.

A könyvet haszonnal forgathatják a szakma szerelmesei mellett a városunk története iránt érdeklődők is.


Megtekinthető az Online Katalógusban

2022.11.15