373
Jászberényi Sándor: Tíz év háború
Borbély Tamás ajánlata

jaszberenyi-sandor-tiz-ev-haboru

A soproni születésű Jászberényi Sándor újságíró, haditudósító, fotós és prózaíró. Neve jól ismert a híreket olvasó, a nagyvilág eseményeiről tájékozódni kívánó olvasók számára. Tíz év háború címet viselő munkája 2022-ben jelent meg a Kalligram Kiadó gondozásában. A fotóalbumként értékelhető kötet a szerző elmúlt tíz esztendőben megtapasztalt „élményeit”, utazásait, tudósításait dokumentálja saját fotói révén. Jászberényi Sándor ugyanis végigjárta a Föld legforróbb és legveszélyesebb pontjait, az egyiptomi forradalomtól a líbiai polgárháborún vagy az Iszlám Állam rémuralma alatt tengődő Irakon és Szírián át Kelet-Ukrajnáig. Megfordult továbbá Nigériában, Csádban, Jemenben és számos alkalommal a Gázai Övezetben is. A fotók között 14 rövid, mindössze 2-3 oldalas esszé foglalja össze a szerző emlékeit, benyomásait, majd ezek angol fordításai olvashatók.

Jászberényi Sándor nem szépít. Nem ír átfogó elemzéseket, értékeléseket az általa megtapasztalt véres konfliktusokról, eseményekről. Nem fogalmaz meg bölcsességeket, nem vonja le a konklúziót. Meglátásai, tapasztalatai gyakran megrendítőek, európai szemmel szinte felfoghatatlanok. A közel-keleti keresztényekről például megállapítja: „A világ vége kínosan közel van. Ezt nem én gondolom így, hanem a Közel-Keleten és Afrikában élő keresztényeknek milliói.” A Gázai övezetet csak „a sátán paradicsomaként” jellemzi, egy ott élő palesztin fiút idézve, a bibliai „Ígéret földjét” pedig inkább gyűlölet földjének nevezi. A kötet lapjain szereplő valamennyi konfliktust feloldhatatlanként és megoldhatatlanként jellemez. Súlyos szavak, amiket a szerző saját fotói nyomatékosítanak. Fegyveres konfliktusok, sérültek, halottak, romos városok, betontörmelékek, katonák és felkelők elevenednek meg a képeken. Olyan távoli, csak a világhíradókból ismert városok utcáiról láthatunk pillanatfelvételeket, mint Rakka, Bengházi vagy Avgyievka. A több mint 200 oldalon arcok, emberek, reakciók, érzelmek teszik kézzelfoghatóvá az elmúlt tíz év és napjaink legvéresebb konfliktusait.

A soproni szerző drámai munkája mindazok számára ajánlott, akik a közel-keleti, afrikai vagy ukrajnai konfliktuszónákról nem kizárólag a híradók néhány perces, cenzúrázott beszámolói révén igyekeznek tájékozódni.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.11.08