260
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve
Dákainé Szenczi Ilona ajánlata

guus-kuijer-minden-dolgok-konyve

Guus Kuijer holland gyermek- és ifjúsági író. 1975-ben megjelent első, gyerekeknek szóló könyvét több mint harminc nagy sikerű ifjúsági regény követte. Népszerűségének titka, hogy éppolyan komolysággal és nyíltsággal fordul fiatalabb olvasóihoz, mintha felnőtteknek írna: nem kerüli el a kényes témákat, aktuális társadalmi kérdéseket, hanem ezeken keresztül elfogadásra és megértésre tanít. Munkásságáért 2012-ben megkapta az Astrid Lindgren-emlékdíjat, a világ legjelentősebb gyermek- és ifjúsági irodalmi díját.

A regény helyszíne a II. világháború utáni Hollandia, ahol megismerhetjük Thomast, a történetünk főszereplőjét, aki családjával él. A családjukat nem tépázta meg a háború, nem szakították el őket egymástól. Nem megy túlzottan jól a soruk, de nem is panaszkodhatnak. Thomas normális kisgyerek, aki szívesen játszik a többiekkel, szeret iskolába járni, érdekli a világ, és szüleivel is tisztelettudóan viselkedik. Nővére, Margot már 16 éves, akadékoskodó, kíváncsiskodó és a történet elején rendkívül naívnak, butácskának tűnő szereplő. Thomas anyukája dolgos, szelíd és védelmező. A családfő ideges, olykor agresszív, de vakbuzgó istenhívő. A család templomba jár, mindennap fel kell olvasniuk a Bibliából vacsora után, és természetesen van asztali áldás is. Ebben a vallásosságban éli mindennapjait a kilencéves Thomas, aki elhatározza, hogy ír egy könyvet, egyfajta naplószerűséget, a füzetnek a Minden dolgok könyve nevet adja. Innen kapta a címét a regény is.

Ebbe lejegyez mindent, ami vele történt, amit látott, amit más el sem hinne, és azokat is, amiről nem lehet beszélni. Például, hogy a Jan van Eyck utcában úgy zuhogott a jégeső, hogy minden levél lehullt a fákról, meg hogy Amszterdam utcáit a szeme láttára lepték el a békák. És hogy van egy lány (Eliza), aki ugyan idősebb nála, és fél lábbal éli életét, de nagyon tetszik neki. Thomas könyvéből megismerhetjük Amerfoorst nénit is, aki a gyerekek szerint boszorkányként tevékenykedik, és megtudhatjuk azt is, hogy Thomas olykor képzeletben beszélget Jézussal a fiút foglalkoztató dolgokról. Thomas a naplóval osztja meg félelmeit is, így próbálja meg feldolgozni azt, hogy az apja néha elveri az édesanyját, és az ő neveléséhez is fakanalat ragad.

Amersfoort néni (a környéken lakó „boszorkány”) akkor kerül a történetbe, amikor megmenti a fiút az utcájukban bóklászó fekete, rémséges és félelmetes kutyától. A néni behívja a lakásába Thomast, málnaszörpöt isznak és beszélgetnek. A fiú könyveket kap ajándékba a nénitől, ami vigaszt és menekülést nyújt számára, valamint olyan hősökkel ismerteti meg őt, akiknek a történeteiből erőt tud meríteni, amikor szüksége van rá. Amersfoort néni szépen lassan egyre jobban megismeri a fiút, és meg is sejti, hogy a családjukban az apja részéről nagy elnyomás van. Szeretne tenni ez ellen, de ő hogyan is tudna beleavatkozni egy család életébe? Nem egyszerű helyzet...

A regény egyik legfontosabb pontja az, amikor a néni megkérdezi Thomast:
- Tulajdonképpen mi szeretnél lenni, ha nagy leszel? – kérdezte.
- Boldog – felelte Thomas. – Boldog szeretnék lenni.
Van Amersfoort néni már éppen le akart venni egy könyvet a polcról, de erre meglepetten hátrafordult. Mosolyogva nézte Thomast, és azt mondta:
- Ez átkozottul jó ötlet! És tudod, mivel kezdődik a boldogság? Azzal, hogy megtanulsz nem félni.

A történet végére mindannyian megtanulják, hogy a félelmeiket csak úgy tudják legyőzni, ha szembenéznek vele. A könyv elején Margot, Thomas nővére még butának tűnik, de a végére megkomolyodik, és tettei bátorrá teszik, csakúgy, mint Thomas anyukáját, aki szembeszáll a zsarnokoskodó, erőszakos családfővel. Nem véletlen, hogy a Minden dolgok könyve a Kolibri Kiadó Magasfeszültség sorozatában jelent meg, hiszen regényében Guus Kuijer elhallgatott, nem szívesen látott dolgokról mesél, egy kilencéves kisfiú nézőpontjából. A szerző humora ugyan oldja némileg a feszültséget, de a téma súlyossága miatt mégis fontos, hogy az olvasás után beszéljünk róla a gyermekekkel.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.11.08