391
Örkény István: Azt meséld el, Pista!
Bári Edit ajánlata

orkeny-istvan-azt-meseld-el-pista

Az Azt meséld el, Pista! Örkény István műveiből, szavaiból, visszaemlékezéseiből, interjúrészleteiből összeállított kötet. Bereményi Géza és Mácsai Pál közös munkája 2002-ben jelent meg a Palatinusnál. Örkény életének derűs és drámai napjairól egyaránt mesél, születésétől a haláláig. Önironikus, elgondolkodtató, őszinte, néha megrázó vallomás ez, mely a sírástól az önfeledt nevetésig sokfajta érzelmet előcsal az emberből. Ízelítőül a könyv első pár sora:

"1912. április 5-én születtem Budapesten, egy Damjanich utcai bérházban, ha jól emlékszem, a 28. szám alatt. Nagyon szép csecsemő voltam. A bába, mihelyt megfürdetett, letépett édesanyám kebeléről, és kirohant a folyosóra. Kiabálni kezdett. Ilyen gyönyörű gyereket! Ezt a gyönyörű kisfiút! Erre aztán sorra nyíltak az ajtók a gangon, és mindenki nézett engem, és örvendezett. Néha azt hiszem, ez volt egyetlen felhőtlen sikerem. Innen kezdve életem dekadencia és romlás.

1996-ban Mácsai Pál monodrámaként színpadra állította az Örkény-életrajzot, Bereményi Géza ekképp jellemezte az egyszereplős darabot: "Mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színészben, egy színházban, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, mesélni kezdené - olykor felállna - az életét, azután megint eltűnne? Ezen az estén az író a színész testét ölti magára.” Mácsai Pál így vallott róla: "Örkény történeteiből és szavaiból, sorsából és szelleméből saját életem kérdéseire kapok választ. Ettől a szövegtől, azaz Örkény Istvántól kaptam a színészi munkám legeredetibb sikerét.

Az Azt meséld el, Pista! egy sikeres, egyszemélyes színházi előadássá vált. Sokszor került színre a Komédium Színházban, vidéken és határainkon túl is láthatták Nagyvárad, Pozsony, Kassa, Bécs, München, Berlin, Stuttgart, Róma, Párizs, London, New York, Washington, Toronto magyarul értő nézői. A kötet 2006-ban hangoskönyv formában is megjelent. Aki látta a mű színpadi előadását, az otthon is bármikor élvezheti hangfelvételről, aki nem, az pedig a hangoskönyv-kiadást hallgatva megértheti, miért is arat estéről estére akkora sikert. Mácsai Pált hallgatva Vámos Miklós egykori tévéműsora, a Lehetetlen?! juthat az eszünkbe, ahol a meghívott írók, művészek meséltek, anekdotáztak életükről, emlékeikről. A hangoskönyv felvétele az Örkény Színház 2006. június 2-i előadásán készült.

Előadja: Mácsai Pál
Teljes játékidő: 101 perc
Formátum: 2 Audio CD


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.10.28