384
Nick Hornby: Egy házasság helyzete
Máthé Norbertné ajánlata

nick-hornby-egy-hazassag-helyzete

„– Nem a saját boldogságod számít? Nem. Az teljesen attól függ, hogy mások boldogtalanabbak-e.Nick Hornby sok mindenről írt már: a futballról, a popzenéről, a kamaszokról, a hitről – de legfőbb témája a párkapcsolat: hősei átélik azokat a kis és nagy (vagy nagynak látszó) tragédiákat, amelyeket szinte mindenki, aki volt már szerelmes vagy házas (vagy szerelmes és házas), s netán nem is csak egyszer.

Az Egy házasság helyzete című új regényében férj és feleség találkozik minden héten a pártanácsadás előtt, és tíz percig beszélgetnek: legfőképpen arról, hogy mi okozta a válságot az életükben (vagy egyszerűbben: miért lett Louise-nak szeretője). Hosszú éveken át éltek együtt, két gyerekük van – és most egyszer csak millió darabra hullott szét az a bonyolult rendszer, amelyben egy házasság működik. Ráadásul Louise a Brexit ellen, Tom pedig mellette szavazott! , ez a kisregénye pedig eleve tévésorozatnak készült – az HBO vetítette nagy sikerrel.

Hornby jó pár könyvéből készült már film (némelyikből több is), az angol író és szövegíró nálunk 2020-ban megjelent regénye eredetileg forgatókönyvnek készült. Jól felépített történetet kapunk egy házasság megmentésének történéseiről, elénk tárja a próbálkozásokat 10 fejezetre osztva. Szórakoztató, egyben elgondolkodtató, mi irányítja a két főszereplőt. A társadalmi elvárások? Gyerekek? Mindez könnyed stílusban tálalva.
A könyvből el is készült a filmsorozat az HBO számára, ajánlom mindenkinek: aki szereti Hornby munkásságát, ez a műve sem maradhat ki neki!


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.09.06