284
Marék Veronika: A bohóc és a kismajom
Dákainé Szenczi Ilona ajánlata

marek-veronika-a-bohoc-es-a-kismajom

Ki ne hallott volna Boribonról, Kippkoppról vagy a Kockásfülű nyúlról? Marék Veronika hőseit mindenki ismeri és szereti, hiszen az elmúlt 50 évben több ezer ember nőtt fel az ő történetein. Amellett, hogy írta és rajzolta ezeket a jól ismert figurákat, számtalan rövidebb-hosszabb mesét, verset és mini színdarabot is írt, amelyek különböző gyerekújságokban jelentek meg az elmúlt 50 évben. Ezekből a művekből válogattak a szerkesztők, és így született meg A bohóc és a kismajom, a Marék Veronika mesél című sorozat első kötete, melyben tizenegy állatos mese és két vers kapott helyet.

A kötet lapjain sokféle szereplővel találkozhatunk, megismerhetjük többek között Harcsabajusz kapitányt, Cuppogót, a kis sünit, a kismajmot Rombolli cirkuszából, a makacs medvebocsot, az eltévedt kispingvint, a nyafogó oroszlánkölyköt és még jó néhány kedves karaktert. A róluk szóló történetek az óvodások és kisiskolások figyelmét és képzeletét megragadják. Egyszerű, könnyen érthető problémákból indulnak ki a mesék, melyek végén a tanulságot nem érezzük tehernek, inkább magától értetődőnek, az események természetes következményének.

Marék Veronika a humorról is gondoskodik, és ehhez elég néhány egyszerű, de kedves ötlet. Lehet az játékos versike, vagy majmocskák bolondos kókuszdió-lakomája. Érzelmileg is színesek a kalandok. Van, ami megmosolyogtat, máskor drukkolunk, hogy hősünk szomorúsága, magánya enyhülést találjon. A változatos helyzetekhez egy óvodásnak is gyakran van szerencséje, ezért is volt olyan nagyon jó olvasni a kötetet, amelyben a csetlő-botló, vagy az egyedülléttől szenvedő, netán goromba, esetleg komisz, pláne szófogadatlan főhős eligazodik, és megtalálja boldogulása módját.

A bohóc és a kismajom esti mesének is tökéletes lehet: történetei nyugodt, simogató hangulatot árasztanak, ideálisak hosszúságukban, nyelvezetükben és dinamikájában is. A meséket ebben a kötetben nem az írónő, hanem ezúttal Pásztohy Panka kedves és szerethető rajzai kísérik.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.08.09