276
Liza, a rókatündér
Szabados Éva ajánlata

liza-a-rokatunder

Különös hangvételű, abszurd és mégis mesés történet, melyből nem hiányzik sem az emberi jóság, sem a szerelem. A Liza, a rókatündér sok díjat elnyert a nemzetközi fesztiválokon, ennek egyik oka épp beskatulyázhatatlansága lehet. Hiszen az alkotók képesek voltak elegyíteni benne a fekete humort, a japán folklórt, a krimit és a romantikát. A realisztikus jelenetek után egyszer csak bekúszik a túlvilág, és a szereplők dalra fakadnak, méghozzá japánul.

Liza, a csinos, ám szerény ápolónő tizenkét éve gondoskodik a japán nagykövet özvegyéről. Egyhangú élete megváltozik, amikor születésnapi kimenőt kap. Elhatározza, hogy megtalálja élete szerelmét, ám a dolgok rendre balul sülnek el. Liza a japán slágerénekes, Tomy Tani szellemének segítségével arra a következtetésre jut, hogy ő a japán mesék elátkozott rókatündére. Miközben Liza megpróbálja legyőzni az átkot, és megtalálni az igazit, a zsaruk, különösen Zoltán Zászlós érdeklődését is felkelti.

A rendező Ujj-Mészáros Károly bemutatkozó nagyjátékfilmjének egyik erénye remek stílusa. Jean-Pierre Jeunet mágikus realizmusához is hasonlították már, ami nagy elismerés egy kezdő filmes számára. A főszerepben a Győri Nemzeti Színházból is ismert Balsai Mónit láthatjuk. Megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.07.29