316
Borbély Ildikó, Pálffy Attila (szerk.): Tudjuk, kik vagyunk, mert van múltunk és jelenünk - települési értéktár, Győrzámoly
Borbély Tamás ajánlata

borbely-palffy-gyorzamolyi-kincsestar

2022-ben jelent meg Győrzámoly Község Önkormányzata kiadásában, a Győrzámolyi Értéktár Bizottság szerkesztésében a Győrzámolyi Kincsestár, mely a szigetközi település értékeit, hagyományait, kincseit mutatja be. A kötet röviden ismerteti a falu történetét, majd hét kategóriába sorolva veszi számba a település értékeit. Nem csupán építészeti vagy tárgyi jellegű emlékekről olvashatunk, hanem például természeti, szellemi, turisztikai kincsekről egyaránt.

A legtöbb helyi érték a kulturális örökség kategóriába tartozik. Itt többek között a katolikus templom, a „vörös köröszt”, az első és második világháborús emlékmű, vagy például a helytörténeti gyűjtemény és kiállítóhely található. A kategóriában több, a település életében meghatározó személy is helyet kapott, mint például Pilbauer Ottó volt iskolaigazgató vagy Csuti Ernő tűzoltóparancsnok.

A természeti környezet kategóriában sok érték között olvashatunk például a lajmai nádasról és a győrzámolyi Duna-partról. A két legtöbb helyi értéket bemutató kategóriát követően a Sport kategória következik, ahol a teniszklub és a Szigetközi Junior Kendó Klub is szerepel, majd az ipari és műszaki megoldások kategóriát találjuk, melyben a patkányos-pusztai szivattyúház kap helyet. Az agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában a győrzámolyi káposztatermesztést és a Tusják-féle vékony kolbászt találjuk, az egészség és életmód kategóriában a Clematis csipkebogyó szappan, míg végül a turizmus és vendéglátás kategóriában a Bors serfőzde szerepel.

A kötetben bemutatott értékekhez rövid leírások és fotók kapcsolódnak. Az első oldalakon Pulai Nikoletta polgármester, majd dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnökének köszöntője olvasható. Ezek jól összefoglalják a Győrzámolyi Kincsestár célját: „A kiadvány segít majd abban, hogy a lakosságában folyamatosan gyarapodó Győrzámoly megőrizze identitását, és egyúttal színes útikalauzként szolgálhat az idelátogatóknak.” 


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.07.12