324
Fazekas István (szerk.): Arrabona, Jaurinum, Giavarino, Raab, Győr – Egy város emlékezete metszeteken és képeken
Vargáné Blága Borbála ajánlata

fazekas-istvan-arrabona-jaurinum-giavarino-raab-gyor

Egy azonos című kiállításhoz kapcsolódó kötet, amely tartalmazza az ott bemutatott legjelentősebb metszetábrázolásokat, térképeket, ezen kívül várostörténeti kronológiát és tanulmányokat.

A Győri Egyházmegye és az Országos Széchényi Könyvtár együtt rendezett tárlatot 2021. augusztus 19. és 1922. január 9. között a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban, illetve a Triangulum Galériában az egyházmegye alapításának 1020. és Győr várossá válásának 750. évfordulója alkalmából. A cél az volt, hogy közelebb hozzák a mai emberhez a régi Győrt, illetve a püspökségnek a helység életében játszott szerepét.

Településünk ismertetéséhez egykorú, 16-19. századból származó metszetábrázolások jelentették a vezérfonalat, amelyek egyúttal azt is jól mutatják, hogy mikor vált Magyarország és Európa számára fontossá a több folyó találkozásánál fekvő város. Az egyházmegyének Győr életében játszott szerepe a 16-19. században épített templomok illusztrációin keresztül jelent meg, amelyek ma is jól láthatóan bizonyítják a megújuló katolikus egyháznak a helyi társadalom életére gyakorolt befolyását.

A kiállítás alapját Bogisich Ferenc magángyűjteményének kollekciója jelentette, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár és a Győri Egyházmegyei Könyvtár és Kincstár állományából, illetve a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárából és a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokából származó dokumentumokkal egészítettek ki.

Az igényes megjelenésű könyv metszetábrázolásaival, térképeivel és tanulmányaival hozzásegítheti az olvasót a korszak Győr-ábrázolásainak jobb befogadásához, megértéséhez.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.06.14