246
Sipos Tünde és Tardy Anna: Kalandozás Pemzlivel
Sulyok Attiláné ajánlata

sipos-tunde-tardy-anna-kalandozas-pemzlivel

2020 végén hiánypótló művészeti foglalkoztató könyv jelent meg Kalandozás Pemzlivel – Magyarország képekben és rímekben címmel, amely játékos formában ismerteti meg a művészetet és hazánkat a gyerekekkel. Egyszerre járul hozzá a vizuális igényesség formálásához, valamint ösztönöz hagyományaink, nemzeti értékek tiszteletére is.

Ez a sokszínű könyv tele van izgalmas feladatokkal és információkkal, minden gyerkőc megtalálja benne az érdeklődésének leginkább megfelelő témákat és alkotó feladatokat. Sipos Tünde művészettörténeti szerkesztő és Tardy Anna irodalmi szerkesztő nagyszerűen válogatták össze a kötet anyagát, amely nem szokványos művészettörténeti ismertetés gyerekeknek. Komplex vizuális élményt ad, nagy érdeme, hogy nem egyfajta esztétikai ízlés mentén válogat a művekből. Szabadságot nyújt az olvasónak, hogy megtalálja a sok különböző stílusú alkotás között azt, ami neki a legjobban tetszik.

Arra is figyeltek, hogy a modern művek mellé kortárs képzőművészeti alkotások is bekerüljenek. Dienes János Debreceni főtér c. műve vagy Egry József Szigligeti est c. pasztellképe mellett a kötetben megjelennek teljesen friss alkotások is, például Fehér László Nagymaros festménye vagy Soós Nóra Idő nincs c. képe 2015-ből.

Főhősünk, Pemzli nagyon helyes, aranyos kislány, akinek frizurája egy ecset színes fejét juttatja eszünkbe, így a neve is rendkívül találó. Rajong a művészetekért, annak minden ágáért, és kíváncsian járja be hazánk legkülönbözőbb tájait, miközben részletesen megismerjük azokat a kulisszatitkokat, amelyeknek talán még sok felnőtt sincs tudatában. Pemzli annyira belemerül egy festmény tanulmányozásába, hogy beleesik a képi világba, amit ugyan nagyon élvez, de azért szeretné megtalálni a kijáratot, mivel hiányzik neki a háromdimenziós élet. Magyarország tájain kalandozva, képeket nézegetve és verseket olvasva közösen, az olvasó segítségével keresi a kijáratot a síkból a térbe.

A kötetben nagyon könnyen lehet tájékozódni, a főhős Magyarország legfontosabb régión halad keresztül. A fejezetek először rövid áttekintést adnak az adott tájról, a térképpel kiegészített rövid ismertetők megidézik a környék hangulatát, majd ezután a régió legfontosabb településeit ismerhetjük meg, végül megjelennek a városhoz, tájhoz kapcsolódó képzőművészeti alkotások és versek. Az utazást az Alföldön kezdjük, Debrecennel és a Hortobággyal ismerkedünk meg, majd a szőke Tisza vidéke következik néhány jellegzetes városával.

Az egyes települések legfontosabb nevezetességeiről is mesélnek a történetben. Főhősünk sem bír betelni a sok élménnyel, látnivalóval. Baranya megyébe, a mediterrán Pécsre is ellátogatunk, a világhírű Zsolnay-gyár csillogó vázáit egy rózsabogár hátához hasonlítja. Aztán a Fertő tó vidékére utazunk képzeletben, így Sopronba is, a leghűségesebb magyar városba, ahol a kékfestők titkai is kiderülnek. Fertődnél felidézzük a zenetörténetből Haydn Búcsúszimfóniájának érdekes keletkezését.

Legnagyobb tavunk, a Balaton környékén is érdemes néhány kirándulást tenni, a célpontok között szerepel Szigliget, a Káli-medence (Kapolcs) és Veszprém is, a királynék városa. Legnagyobb folyónk, a Duna, a csodálatos Dunakanyar és Szentendre sem maradhat ki ebből a kalandozásból. A Duna-fejezetnél az is kiderül, hogy magyarországi szakaszán 20 km/h sebességgel haladva mintegy 20 óra alatt kerékpárral végigjárható. Végül az utolsó állomás az ezerarcú és ezerszínű fővárosunk, Budapest. Megtudhatjuk, milyen rekordokban jár élen a magyar főváros, mint például itt van a legtöbb gyógyfürdő és a világ harmadik legnagyobb parlamenti épülete.

Mindegyik tájnál megismerhetünk egy-egy hozzá kapcsolódó festményt és verset vagy versrészletet, amelyeket az adott táj ihletett. A különböző korok és stílusok alkotói megfestették Magyarország tájait, városait – ezek a képek nem mindegyike közismert. Bepillantást nyerhetünk abba, hogyan alkotnak a festők, a szobrászok és a keramikusok. A versek esetében ugyanúgy jelen vannak a régebbi, klasszikus művek, mint a kortárs költemények, valamint az ismertek és a kevésbé ismertek. Szabó Lőrinc Debrecenben című verse mellett ott áll például egy magyar nóta, a baranyai fejezetben pedig nemcsak Babits versét olvashatjuk, hanem a Punnany Massif Pécs Aktuál X dalszövegének egy részletét is.

A gyerekek minden fejezet végén változatos feladatok segítségével élhetik ki a kreativitásukat: különböző izgalmas művészeti technikákat próbálhatnak ki, és akár közösen is alkothatnak a felnőttekkel. Lehet színezni írisztechnikával, rajzolni, halat hajtogatni, festeni, vagy éppen koronázási palástot, vázát, szivárványt, mécsest készíteni.

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. kiadásában jelent meg a kötet, amely 6-14 éves gyerekek, azaz általános iskolások számára ajánlható. Jó utazást, jó barangolást, izgalmas felfedezéseket kívánok mindenkinek Pemzlivel!


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.06.07